Antena Meniu Search
x

Video SARS-CoV-2, un virus schimbător. Simptomele s-au modificat de la începutul pandemiei

Pe măsură ce am înaintat în pandemie, am învăţat tot mai multe despre virus. În tot acest timp, el însuşi a suferit modificări, astfel că la simptomele pe care le ştiam la început s-au tot adăugat altele. Am ajuns acum în punctul în care riscăm să confundăm Covid-19 cu gripa.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 12.11.2020, 21:35

Vezi și
  • Între timp, specialiștii au ajuns să cunoască mai bine evoluția bolii
  • Simptomatologia Covid-19 a devenit vastă și greu de diferențiat de gripă

Febră, tuse uscată şi seacă, dureri musculare. Acestea erau simptomele care ridicau suspiciunea de Covid-19 la începutul pandemiei. De altfel, debutul fulminant al febrei era cumva criteriul de departajare între o persoană sănătoasă şi una infectată cu SARS-CoV-2.

Virusul a evoluat, s-a răspândit rapid, a suferit modificări şi specialiştii au făcut noi descoperiri. Următoarele simptome care au atras atenţia au fost lipsa gustului şi cea a mirosului. Acestea se adăugau celorlalte deja ştiute, febra, tusea şi durerile musculare.

În toamnă, însă, simptomatologia a devenit atât de vastă încât este tot mai greu să facem diferenţa dintre gripă şi noul coronavirus. Pentru că principalele simptome sunt identice. O a doua categorie de simptome este cea de guturai - vedem strănutul sau nasul înfudat, care până recent fuseseră incluse la categoria "alte simptome". Inclusiv durerile musculare sau de articulaţii mai acute decât în mod normal, inflamaţiile de la nivelul ochilor şi mucoasei trebuie să ne dea de gândit.

Afecţiunile pulmonare sau cele gastro-intestinale sunt la fel de comune printre pacienţii pozitivi Covid-19. Ultima categorie este un fel de cocktail între toate aceste simptome, împreună cu pierderea gustului şi mirosului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » SARS-CoV-2, un virus schimbător. Simptomele s-au modificat de la începutul pandemiei