Antena Meniu Search
x

Video Cu ce simptome debutează botulismul, boala care poate ucide în câteva zile. Medicii atrag atenția asupra conservelor

Atenție la conservele preparate în casă. Pot conține toxine periculoase care provoacă botulismul, o boală extrem de gravă ce poate duce în câteva zile la deces. Doi bărbați au fost diagnosticați cu această afecțiune și sunt acum tratați de medicii Institutului Matei Balș din Capitală. 

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 18:21

Vezi și

Cei doi bărbaţi au fost aduşi în stare gravă la urgenţe. Unul este din Bucureşti, celălalt din Argeş, şi s-au îmbălnăvit de botulism din cauza unor conserve de peşte şi legume. Boala este provocată de o neurotoxină foarte puternică şi debutează cu simptome asemănătoare texiinfecţiilor. 

Adrian Marinescu, infecţionist: Sunt cele clasice cu greaţă, vărsături, tulburări de tranzit, pot să am diaree sau constipaţie. Lucrurile astea sunt la început. În momentul în care apar tulburările neurologice, situaţia devine complicată. Duce la manifestări neurologice de tip paralizie, paralizie care poate fi facială, la nivelul membrelor, să ajungă să fie generalizată şi să ducă chiar şi la insuficienţă respiratorie cu instalare bruscă. Şi din păcate să ajungi la stop cardio-respirator. 

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu botulism specialiştii recomandă multă atenţie la conserve

Conservele suspecte, chiar şi cele de la mama, trebuie analizate înainte să fie consumate. 

Şerban Damian, nutriţionist: Trebuie păstrate să nu fie expuse la lumină, să nu fie expuse la căldură În momentul în care le folosim trebuie să le inspectăm să vedem dacă cumva prezintă anumite modificări ce ar putea să ne ducă cu gândul că au început să se altereze, dacă sunt bombate, dacă şi-au schimbat mirosul, aspectul. E bine să nu gustăm în condiţiile în care sunt altfel ca aspect şi ca miros. În cazul copiilor sub un an să nu li se adauge în alimentaţie conservele, carnea care nu a fost pregătită termic, care a fost ţinută la afumat. Nu prea avem cum să ne dăm seama dacă a fost sau nu infestată. 

În urmă cu doi ani, doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, dar în România nu există nicio fiolă de ser antibotulinic. Tratamentul a fost adus atunci din Republica Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Cu ce simptome debutează botulismul, boala care poate ucide în câteva zile. Medicii atrag atenția asupra conservelor