Antena Meniu Search
x

De ce este importantă schema completă de vaccinare. Studiu privind eficienţa imunizării împotriva Covid-19

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis datele unui studiu realizat în Marea Britanie privind eficienţa vaccinării cu schema completă, în special în cazul grupelor de risc.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 19.07.2021, 15:48

Conform informării de presă a CNCAV, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a efectuat un studiu care a vizat monitorizarea pacienților din 700 de cabinete de medicină de familie de pe teritoriul acestui stat. Rezultatele acestui studiu arată că vaccinarea cu schemă completă este eficientă și în rândul grupelor de risc.

Pentru vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca s-a constatat că eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de-a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte de la 4%, după prima doză, la 74% în cazul schemei complete.

De ce este importantă schema completă de vaccinare. Studiu privind eficienţa imunizării împotriva Covid-19

"Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior", subliniază CNCAV, referitor la eficienţa vaccinurilor în Marea Britanie.

Pe acelaşi subiect

Concluziile specialiștilor privind eficienţa vaccinării

  • Eficiența împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 – 60% după doza 1, indiferent de tipul de vaccin, excepție fiind grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromiși), unde procentul de eficiență este de 4%;
  • Pentru ambele vaccinuri (de la companiile Pfizer și AstraZeneca) eficiența crește considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromiși, eficiența crește la 74%.

CNCAV adaugă, potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptamană din iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.

"Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior", precizează sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » De ce este importantă schema completă de vaccinare. Studiu privind eficienţa imunizării împotriva Covid-19