Antena Meniu Search
x

Dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni Covid-19, uneori inutilă și periculoasă pentru că oferă un fals sentiment de siguranță

Riscul de infectare cu Covid-19 prin atingerea suprafeţelor este redus, a anunțat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, care atrage atenția asupra faptului că cea mai importantă cale de transmisie a coronavirusului este cea aeriană.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.04.2021, 15:17

Dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni Covid-19 poate fi periculoasa
Dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni Covid-19 poate fi periculoasa - Shutterstock
  • Coronavirusul moare „rapid” pe suprafețe poroase, dar poate persista mai mult timp pe suprafețe dure, aflate la interior.
  • Curățarea suprafețelor cu săpun sau detergent e suficientă, substanțele de dezinfectat fac mai mult rău decât bine.

Mai mult, persoanele care dezinfectează obsesiv suprafețele pot face mai mult rău decât bine, avertizează CDC.

"CDC a stabilit că riscul transmiterii prin atingerea suprafețelor este scăzut și secundar căii primare de transmitere a virusului, adică prin particule aeropurtate” care pot rămâne în aer ore întregi, a declarat Vincent Hill, un oficial al CDC, potrivit CNN.

Riscul transmiterii prin suprafețe, la exterior, este minim

Hill a spus că riscul transmiterii prin atingerea unei suprafețe, deși este mic, este ridicat în interior. În aer liber, soarele și alți factori pot distruge virușii, a spus Hill.

Pe acelaşi subiect

Virusul moare „rapid” pe suprafețe poroase, dar poate persista mai mult timp pe suprafețe dure, aflate la interior.

Cercetările au sugerat, de asemenea, că transmiterea la suprafață a fost mai probabilă în primele 24 de ore după ce o persoană a fost infectată și că gospodăriile în care o persoană a avut Covid-19 au avut rate de transmisie mai mici atunci când gospodăria a curățat și dezinfectat suprafețele.

Curățarea suprafețelor cu săpun sau detergent e suficientă

Deci, menținând suprafețele curate nu este o pierdere de timp, însă nu este singura modalitate sau chiar cea mai importantă modalitate de a reduce riscurile, a spus CDC. 

"In majoritatea situațiilor, curățarea suprafetelor folosind săpun sau detergent și nu dezinfectarea este suficientă pentru a reduce riscul deja scăzut de transmitere a virusului prin suprafețe", a spus Hill. 

"Dezinfectarea suprafețelor nu este de obicei necesară, cu excepția cazului în care o persoană bolnavă sau cineva pozitiv la Covid-19 a fost în casă în ultimele 24 de ore", a mai spus el.

Hill a spus că curățarea ar trebui să se concentreze pe zone cu contact ridicat, cum ar fi clanțele ușii și întrerupătoarele de lumină.

Dezinfectarea cu substanțe puternice poate avea consecințe periculoase

Este posibil ca oamenii să folosească produse de curățare de uz casnic pentru a se proteja de Covid-19, dar utilizarea necorespunzătoare poate avea consecințe periculoase, a adăugat Hill.

El a subliniat că ritualul de a dezinfecta orice suprafață poate oferi oamenilor un sentiment de siguranță, că sunt protejați de virus, dar acesta poate fi un fals sentiment de securitate, dacă alte măsuri de prevenire, cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea fizică și igiena mâinilor nu se realizează în mod constant, a spus Hill.

De asemenea, ar putea face oamenii ”să simtă mai puțină nevoie să se angajeze în aceste alte măsuri importante de prevenire", a mai spus el. 

În plus, dezinfectanții înșiși pot prezenta un risc pentru persoanele care inhalează ori pulverizează intenționat astfel de substanțe pe piele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Dezinfectarea suprafețelor pentru a preveni Covid-19, uneori inutilă și periculoasă pentru că oferă un fals sentiment de siguranță