Antena Meniu Search
x

Video Drama din spatele numărului record de morţi. România a cerut ajutor internaţional, după ce sistemul medical a intrat la Terapie Intensivă

Nu am mai trăit niciodată aşa ceva, o simţim toţi, dar o strigă chiar doctorii. Spitalele funcţionează în stare de avarie, cu unităţile de primiri urgenţe devenite secţii improvizate de terapie intensivă. Mulţi pacienţi se sting aici, după o lungă aşteptare zadarnică a unui pat chiar la ATI. Iată drama din spatele numărului record de morţi şi de pacienţi în stare gravă de astăzi. Vă arătăm o realitate care ne afectează pe toţi. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 08.10.2021, 19:46

Vezi și

Unităţile de primiri urgenţe au devenit anticamera bătăliei pentru viaţă. Sunt pline cu bolnavi intubaţi şi ventilaţi mecanic. 

Ema Schweninger, reporter Observator: În unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Floreasca e o adevărată secţie de terapie intensivă. Din 28 de pacienţi, câţi sunt acum aici, 14 ar trebui duşi la ATI. Un bolnav aşteaptă de 7 zile transferul, dar nu există niciun pat liber.

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: Ieri am pierdut 2 care stăteau aici de mai multă vreme... Sosesc cu grade de afectare pulmonare mare, peste 80% .

Medicii şi asistenţii caută soluţii pentru a salva din ghearele morţii om cu om.

Pe acelaşi subiect

Pacienţii sunt şocaţi de ce găsesc în spitale

Un tânăr care tocmai a fost adus în secţie e şocat de ce vede şi trăieşte.

Bolnav: Eu sunt o fire mai veselă de felul meu, dar nu am făcut faţă. Foarte multă lume intubată.

Numărul pcienţilor e copleşitor în spitalele din Capitală. Nu sunt nicăieri paturi libere nici la ATI şi nici în alte secţii. De azi, spitalul Sfântul Ştefan a fost transformat în totalitate în unitate COVID. Iar, la Iaşi, de mâine, se deschide spitalul Leţcani cu o conducere militară. Valul uriaş de bolnavi a împins sistemul medical dincolo de limite. 

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: Au fost zile în care am pus scaune, în care am pus băncuţe din zona de aşteptare pentru pacienţii care aveau nevoie de oxigen,

Consumul de oxigen a atins cote record

Un singur pacient primeşte între 15 şi 60 de litri de oxigen pe minut. Medicii măsoară continuu concentraţia din aer şi stau cu geamurile deschise non stop. 

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: În 2 zile... au fost consumati la nivelul întregului spital 22.000 de metri cubi de oxigen. Înainte de pandemie, într-o lună, consumam 60.000. 

S-a atins şi capacitatea maximă de pacienţi ventilaţi care pot fi trataţi în UPU. Medicii au cerut noi ventilatoare. 

O bătrână de 73 de ani e internată de mai multe zile în UPU. Se roagă în fiecare secundă să trăiască. E nevaccinată, la fel ca şi ceilalţi bolnavi de aici. 

Reporter: Ce aţi vrea să le transmiteţi celor care vă îngrijesc?

Pacientă: Multă sănătate. Multă putere! 

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: Trebuie să dai tot din tine şi ce e mai bun din tine ca să poţi să stăvileşti chestia asta.

România a cerut ajutor internaţional

Rând pe rând, toate spitalele din ţară arată ca-n război. În curtea Spitalului Judetean Botoşani a fost montat un cort. În el sunt containere pentru pacienţi, inclusiv pentru cei în stare critică. În alte zone se face triajul şi intră ambulanţele cu bolnavi. La spitalul Matei Balş din Capitală, coada imensă de salvări e primul semn al dezastrului. Premierul cere în zadar soluţii: ambulanţele ajung la testare şi după 5 zile, iar pentru urgenţe se aşteaptă chiar şi 8 ore. 

Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi: Este momentul iniţierii unui lockdown de cel puţin 2 săptămâni acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării uneor categorii profesionale cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice. 

Până la soluţii concrete, România a cerut ajutor internaţional: am primit 200 de concentratoare de oxigen din Olanda şi alte 50 din Polonia. Autorităţile discută acum cu Ungaria pentru a transfera bolnavii de COVID. Doar că... 

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: Cu ambulanţele, să ştiţi că este dificil pe distanţe...

Reporter: Ce s-ar putea întâmpla?

Bogdan Opriţa, şeful UPU Spitalul Floreasca: Să rămâi fără oxigen şi în plus de asta, accelerări bruşte, neregularităţile căilor rurale.

Aproape 14.000 de oameni au fost infectaţi în ultimele 24 de ore. Şi avem un nou recod: 1.561 de pacienţi în stare gravă dintre care 23, copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Drama din spatele numărului record de morţi. România a cerut ajutor internaţional, după ce sistemul medical a intrat la Terapie Intensivă