Antena Meniu Search
x
LIVE

Doar 2.3% dintre români sunt imuni la SARS-CoV-2. O echipă Observator a intrat în laboratorul de la INSP

Doar 2,3 la sută dintre români sunt imuni în faţa noului coronavirus. Asta arată rezultatele parţiale unui studiu început în luna iulie în ţara noastră. Extrem de puţini, asta înseamnă că nu vom renunţa la mască şi la distanţarea fizică prea curând. O echipă Observator a intrat în exclusivitate în laboratorul de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De Ema Schweninger la 18.08.2020, 21:50
Vezi și
  • Masca de protecție și distanțarea fizică, în continuare necesare
  • Specialiștii INSP ne-au arătat cum analizează rezultatele
  • Medici, biologi şi chimişti studiază evoluția pandemiei

Într-un laborator dintr-una din cele mai vechi clădiri ale Capitalei, o mână de oameni lucrează la foc continuu. Sunt medici, biologi şi chimişti de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Au de dezlegat o enigmă vitală în pandemie: câţi români sunt protejaţi în faţa virusului SARS CoV-2.

Tocmai au sosit serurile reziduale de la laboratoarele din Teleorman. În fiecare zi, Direcţiile de Sănătate Publică aduc probe pentru a fi analizate ca parte a unui studiu făcut în premieră în ţara noastră. Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă românii au anticorpi la coronavirus.

Trebuie să fie toate probele. Ne uităm că sunt 21 de probe programate. Mă uit să nu care cumva să existe vreo dublură.

Cercetarea se desfăşoară astfel: oameni de toate vârstele care vin la analize sunt întrebaţi dacă sunt de acord să participe. Prima condiţie: să nu aibă simptome de boală infecţioasă. După recoltarea sângelui, un mililitru din ser ajunge la INSP.

Sunt îngheţate toate pentru a-şi păstra stabilitatea şi proprietăţile serului. Pot fi stocate până la 3 luni atunci când sunt congelate.

Fiecare probă are propriul cod, un fel de CNP. Acesta este scanat şi, imediat, laboratorul care l-a recoltat află că proba a ajuns în mâinile oamenilor de ştiinţă. Înainte ca fiolele să fie introduse în aparat sunt scanate din nou. Nicio eroare nu e permisă.

28 de minute. Atât îi ia aparatului să anunţe primul rezultat. Următoarele vin rapid, la doar câteva secunde distanţă unul de altul. Testele au o sensibilitate şi o specificitate foarte mare, de peste 99%. Un rezultat pozitiv arată că pacientul a trecut prin boală şi a dezvoltat anticorpi.

Mihaela Leuștean, medic laborator INSP: Suntem mulțumiți şi satisfăcuţi atunci când mai există şi rezultate pozitive pentru că există un semn că există şi imunitate.

Aparatul poate analiza 200 de probe simultan.

Prin mâinile acestor doamne, medici de laborator, biologi şi chimişti au trecut până acum 4.142 de probe aduse de la laboratoare din toata tara. Doar 94 au avut rezultat pozitiv. Asadar, 94 de români al căror ser a fost testat la Institutul Naţional de Sănătate Publică au trecut prin boală şi acum au anticorpi.

dr. Adriana Pistol, INSP: Doar 2,3% dintre persoanele care au fost cuprinse în studiu au trecut prin această infecţie. Am atins, oricum, demult eşantionul reprezentativ pentru populaţia României. Putem să spunem că estimăm ca 2,3% din populaţia ţării să fi trecut prin infecţie şi să aibă anticorpi.

Specialiştii spun că ar fi nevoie ca în jur de 60% din populaţia unei ţări să aibă anticorpi, pentru a limita răspândirea virusului.

dr. Adriana Pistol, INSP: Dacă ai protejată doar 3%, 4%, 20% din populaţie este clar că virusul va continua să circule prin populaţie. Deci vom continua să avem cazuri.

Reporter Observator: Chiar şi peste 1.000 pe zi?

dr. Adriana Pistol, INSP: Da! Pă are de unde... Asta înseamnă că măsurile de distanţare fizică, portul măştii sau alte tipuri de restricţionări continuă să fie necesare.

În total, aproape 30.000 de români din toate judeţele ţării vor fi testaţi. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna septembrie. La toamnă, sunt aşteptate în jur de 2800 de infectări pe zi. Iar acest studiu poate fi o armă în plus în lupta cu un duşman de cursă lungă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Doar 2.3% dintre români sunt imuni la SARS-CoV-2. O echipă Observator a intrat în laboratorul de la INSP