Antena Meniu Search
x

Video Familiile pacienților decedați vor avea acces mai ușor la diagnosticul și fișele de tratament

Familia va avea acces mai uşor la diagnosticul şi fişele de tratament în cazul pacienţilor decedaţi. Guvernanţii au decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, ca astfel de date, care până acum erau confidenţiale, să fie puse la dispoziţia rudelor în cazul în care victima a ajuns inconştientă la spital şi fără aparţinători.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 02.03.2023, 13:36

Vezi și

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003. Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia. Astfel, datele privind diagnosticul, medicaţia, investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.

Prin acest act normativ aprobat, autorităţile sanitare completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilităţii aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

În prezent, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia. Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale, mai spune sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Sanatate » Familiile pacienților decedați vor avea acces mai ușor la diagnosticul și fișele de tratament