Antena Meniu Search
x

Video Ignoraţi de medicii de familie, pacienţii Covid-19 apelează la tratamente primite de la alţi bolnavi: "M-am tratat singură, după ureche, cum am citit şi eu"

Singuri în faţa bolii. Aşa se trezesc mulţi pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Oamenii se plâng că nu reuşesc să dea de medicul de familie pe lista căruia sunt înscrişi. Aşa că mulţi ajung să se trateze de pe internet, folosind reţete primite de alţi bolnavi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 16.12.2020, 19:47

Vezi și
  • Cine nu are medic de familie e monitorizat de Direcţia de Sănătate Publică.
  • Medicii de familie trebuie să prescrie tratament bolnavilor şi să îi monitorizeze zilnic.

Aproape 12 mii de bolnavi de COVID-19 sunt internaţi în spitale. Iar peste 54 de mii de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt izolaţi la domiciliu sau în centre speciale.

Teoretic, de aceşti oameni se ocupă medicii de familie. Cine nu are medic de familie e monitorizat de Direcţia de Sănătate Publică

Mulţi bolnavi sunt pe cont propriu

Pacientă infectată cu SARS-CoV-2: Am încercat să iau legătura cu medicul de familie, nu mi-a răspuns. Am sunat la recepţie. Doar după câteva zile au răspuns. Mi-au spus că domnul doctor nu oferă consultaţii telefonice. 

Disperată, femeia a apelat la tratamente primite de alţi bolnavi.

Pacientă infectată cu SARS-CoV-2: A fost înfricoşător. M-am tratat singură, după ureche, cum am citit şi eu.

O altă pacientă povesteşte cum a fost abdandonată de medic:

Ultima discuţie pe care am avut-o cu doctorul de familie a fost în urmă cu 12 zile. Am sunat în fiecare zi alţi medici să le cer sfaturi pentru că starea mea se deteriora în fiecare zi. Medicul de familie nu a mai răspuns la telefon, doar la un mesaj dat de soţul meu, în care îi reamintea că am COVID şi că o să am nevoie de concediu medical. Răspunsul ei scurt: sunt plecată în concediu, sunaţi la DSP.

Potrivit legii, medicii de familie trebuie să prescrie tratament bolnavilor şi să îi monitorizeze zilnic.

Eva Cristescu, medic de familie: Dacă se simt rău şi medicul de familie nu răspunde la telefon şi nu se pot sfătui cu medicul lor de familie să aibă în vedere faptul că nu eşti arondat pe viaţă la un medic de familie. Întotdeauna poţi să optezi să schimbi medicul de familie

Alţi bolnavi se plâng că nici măcar nu apucă să se testeze.

"Am simptome de COVID, am sunat medicul de familie, mi-a prescris un tratament şi să stau izolată în casă 14 zile. Am întrebat-o dacă e nevoie să mă testez iar ea a spus că de abia după cele 14 zile să îmi fac testul, că ea oricum mi-a dat tratament şi stau izolată." a mărturisit un pacient bolnav.

Mai mult, unii pot ieşi în lume fără ca cineva să-i verifice.

Beatrice Mahler, manager: Sunt familii în care doar un membru devine pozitiv sau simptomatic şi din ce am observat sunt familii unde pacienţii rămân complet asimptomatici, o parte din ei devin pozitivi dar mult mai tardiv, mult peste 14 zile şi o parte nu dezvoltă boala.

În faţa valului mare de infectări, DSP-urile nu mai fac faţă

În ajutorul DSP au sărit militarii. La Brașov, vânătorii de munte răspund non stop bolnavilor care cer ajutor.

Serg. Alexandra Ciolpan, Brigada II VM: Avem întrebări care constau în rezultatele testelor, de asemenea ne confruntăm și cu probleme în care unele persoane sunt izolate sau carantinate în municipiul Brașov, iar ei au medic de familie în alt municipiu, încercăm să soluționăm toate problemele pe care le întâmpinăm și să venim în sprijinul cetățenilor

Militarii au făcut pregătire cu specialişti ai Direcției de Sănătate Publică.

Slt. Nicoleta Dudu, Brigada II VM: Avem un total de 27 de militari, dintre care 20 vor opera în centru, iar șapte sunt rezervă

Dr. Andrea Neculau, director executiv DSP Brașov: În urmă cu câteva săptămâni, se lăsa telefonul jos și se ridica din nou, deci practic aproape la fiecare minut era un apel, cel puțin în timpul orelor zilei. Am fost foarte încântați de acest sprijin, ținând cont de faptul că disciplina lor este recunoscută

230 de militari din toată ţara răspund acum la telefoanele COVID, dar în curând vor fi 600. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Ignoraţi de medicii de familie, pacienţii Covid-19 apelează la tratamente primite de la alţi bolnavi: "M-am tratat singură, după ureche, cum am citit şi eu"