Ioana Mihăilă critică ridicarea tuturor restricțiilor în România: "Rafila este solidar cu niște măsuri luate fără cap"
Toate restricțiile legate de Covid-19 au fost ridicate brusc, însă fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili, declară fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă critică ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor legate de pandemie.
„Pe de o parte, înțeleg că populația e obosită, înțeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HORECA și că trebuie să relaxăm o parte din restricții”, a declarat la RFI Ioana MIhăilă.
Ea susține că unele restricții puteau fi relaxate deja, de exemplu purtarea măștii în exterior
„Renunțarea la purtarea măștii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor și atunci când ministrul Sănătății spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricțiile, trebuie să ne punem totuși câteva întrebări, pentru că cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie și mai ales ne referim la populația vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au și alte boli și care încă se infectează și care încă umplu secțiile de Terapie Intensivă destinate pacienților Covid și care încă mor, ieri am avut 100 de decese, am avut 5.400 de cazuri. Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienții cu comorbidități, care stau în sălile de așteptare ale spitalelor, avem doar recomandări (...). Deci s-au ridicat toate restricțiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”, a precizat fostul ministru al Sănătății.
- Bilanț coronavirus în România, 9 martie. Peste 4.000 de cazuri noi şi 61 de decese, în ultimele 24 de ore
- Avertisment dur al ONU: "Deşi numeroase regiuni ale lumi reuşesc să controleze pandemia, ar fi o eroare gravă să...
- Decizia CNSU: Regulile pentru carantinarea persoanelor cu COVID au fost abrogate
Ioana Mihăilă: Rafila este solidar cu niște măsuri luate fără cap
Ioana Mihăilă crede că ”e o lipsă de curaj a politicienilor români, le e frică să-și asume niște măsuri, care pentru o parte a populației sunt nepopulare, cu riscul de a afecta și de a avea în continuare un număr mare de decese”.
Ea îl critică pe actualul ministru al Sănătății.
„Domnul Rafila era foarte vocal și foarte verbal în Opoziție, când susținea verbal măsuri cu impact epidemiologic, iar tot verbal a fost și când a venit la Ministerul Sănătății și când a evocat faptul că sănătatea și măsurile luate de experți vor fi cele care vor fi promovate la nivelul Ministerului Sănătății, iar acum este solidar cu niște măsuri luate fără cap”, a mai spus Ioana Mihăilă.
România a ieșit din starea de alertă pe 8 martie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că "valul 5 este aproape a se încheia". "Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor", afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi membri ai Guvernului.
Ce recomandări face Ministerul Sănătăţii după ridicarea stării de alertă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, marţi, despre ridicarea stării de alertă şi recomandările specialiştilor în acest context. Ministrul Sănătăţii a făcut câteva ”recomandări cu tărie”:
- Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi;
- Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
- Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
- Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
- La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral
Ministerul de Interne a transmis, marţi, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰