Decizia CNSU: Regulile pentru carantinarea persoanelor cu COVID au fost abrogate
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, o hotărâre privind abrogarea unei decizii luate de CNSU la sfârşitul lunii ianuarie referitoare la regulile de aplicare a carantinei în contextul pandemiei de COVID-19. Decizia vine după ce Guvernul României a decis să nu mai prelungească starea de alertă după 8 martie.
Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată ca urmare a încetării stării de alertă pe teritoriul României şi ridicării tuturor restricţiilor adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19.
„Hotărârea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abrogă”, se arată în hotărârea adoptată marţi.
Izolarea persoanelor cu COVID, o măsură de bun simț
Alexandru Rafila a spus marţi că izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară şi după ridicarea restricţiilor, dar vor dispărea controalele pe care autorităţile le făceau până acum pentru verificarea respectării deciziilor de izolare.
- Cum vor funcţiona spitalele din România, după ridicarea stării de alertă. "Sistem combinat" pentru pacienţii COVID
- Rafila, despre izolare după renunţarea la starea de alertă: "Nu trebuie să te controleze cineva, e o măsură de...
- CNSU a decis că persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei
”Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte afecţiuni, şi dacă ai gripă, te izolezi”, a spus ministrul Sănătăţii, precizând că izolarea nu este dublată de control.
”Asta nu înseamnă că trebuie să împrăştiem infecţia, izolarea este esenţială şi pentru o vindecare mai rapidă”, a mai spus Rafila.
Întrebat dacă izolarea mai este obligatorie, cum a fost până acum, Alexandru Rafila a răspuns: ”În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează şi primeşti concediu medical. Să respecţi condiţia izolării, nu trebuie să vină cineva să te controleze, e o măsură de bun simţ. Dacă un copil este simptomatic, nu îl trimiţi la şcoală”, a afirmat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰