Meniu
Search
x

Video Operaţii şi internări, amânate: "Murim cu zile". Un pacient cu HIV nu reuşeşte să se programeze nicăieri: "Ni s-a spus că nu reprezintă o urgenţă"

E cea mai neagră zi a pandemiei în România: peste 15 mii de oameni au fost confirmaţi cu coronavirus de ieri până azi. Nu mai avem niciun pat liber la terapie intensivă, iar oficialii au decis ca toate operaţiile care nu sunt urgente să se amâne pentru a trimite medicii în spitale COVID. Mai mult, autorităţile cer ţărilor europene să ne trimită aparate de oxigen şi un medicament pentru bolnavii cu forme grave.

De Ema Schweninger la 05.10.2021, 19:33
Vezi și

"Foarte rău mă simt! De azi dimineaţă sunt aici, de la ora 7 şi ceva. Am muncit atâţia ani pe şantier şi acum îşi bate joc de mine". E strigătul de disperare al unui pacient din Buzău care aşteaptă de şase ore să afle dacă va fi internat sau nu în Capitală. Chiar astăzi, oficialii au anunţat că operaţiile şi tratamentele care nu sunt urgente sunt suspendate o lună. "Operaţiile la pacienţi cronici sunt în jur de 75, 80%. O să scoatem, până la noi ordine, pacienţii care nu necesită o intervenţie imediată", a declarat Victor Strâmbu, manager la Spitalul Carola Davila.

Un pacient infectat cu HIV nu reuşeşte să se programeze nicăieri

Pacienţii care au urgenţe, gravidele, bolnavii de cancer sau cei care fac dializă vor putea merge în continuare la spital pentru investigaţii, tratament sau operaţii. "Murim cu zile", spune un alt pacient. Un pacient infectat cu HIV care are nevoie de o endoscopie digestivă nu reuşeşte să se programeze nicăieri. "Ni s-a spus că nu reprezintă o urgenţă, că spitalele sunt doar pentru pacienţi cu COVID", a declarat Daniel Scoarţă, preşedintele asociaţiei pacienţilor din Galaţi. "80 şi ceva la sută din pacienţii cunoscuţi pe ţară cu afecţiuni oncologice în 2019 au murit. Eu le spuneam la astea morţi colaterale... O să fie cu mult mai multe", a declarat Paul Ichim, medic chirurg şef la Spitalul Judeţean din Galaţi.

Pentru a face faţă valului de bolnavi cu coronavirus, 15.000 într-o singură zi, medici şi asistente vor fi detaşaţi în secţii COVID. Noaptea trecută a fost record de solicitări la ambulnaţă în multe oraşe din ţară. Aşa arată un angajat la ambulanţa din Arad după ce a lucrat ore în şir contracronometru să salveze pacienţi covid. După ce îşi scoate combinezonul, din tricou stoarce apă ca şi cum tocmai l-ar fi spălat.

Pe acelaşi subiect

România cere ajutor european pentru a primit concentratoare de oxigen şi un medicament vital in tratamentul covid

"Am fost nevoiţi de cele mai multe ori să aducem personal din timpul liber pentru a putea face faţă numărului în creştere de solicitări", a declarat Mircea Merea, director medical Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad. 1.480 de bolnavi de COVID-19 sunt internaţi în secţiile de terapie intensivă. Nu mai există niciun loc liber la ATI nici în Capitală nici în restul ţării. Unităţile de primiti urgenţe sunt sufocate. În jur de 1700 de bolnavi aşteaptă acum să se elibereze un loc. 45 dintre ei sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic.

România cere ajutor european pentru a primit concentratoare de oxigen şi un medicament vital in tratamentul covid-Tocilizumab. Producătorul cu care avem contract a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului anului iar stocurile ne mai ajung pentru 2, 3 săptămâni. "Nu e un medicament nou, îl foloseam în artrita reumatoidă şi s-a dovedit că este mai mult decât eficient în cazul COVID", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Operaţii şi internări, amânate: "Murim cu zile". Un pacient cu HIV nu reuşeşte să se programeze nicăieri: "Ni s-a spus că nu reprezintă o urgenţă"