Antena Meniu Search
x

Video Premieră în Cluj. Prima operaţie pe coloană realizată cu ajutorul unui robot. Riscuri mai mici şi timp de recuperare mai scurt

Tehnologia robotică și realitatea augumentată, despre care vorbim atât de des, au fost folosite la Cluj-Napoca, în prima operaţie pe coloană realizată astfel. Pe scurt, intervenţiile neurochirurgicale extrem de complexe se pot realiza de acum mai uşor, cu o precizie mai mare şi cu un timp de recuperare mai mic.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.11.2023, 14:14

Vezi și

Ne aflăm într-o sală de operaţii a unui spital privat din Cluj-Napoca. Medicii planifică în cel mai mic detaliu intervenţia, care, prin intermediul tehnologiei robotice și realităţii augumentate, va îndrepta coloana pacientei. Poziţia implanturilor a fost stabilită pe calculator. 

Robotul este capabil să îndrepte coloana pacientei

Cătălin Magan, medic specialist neurochirug: În momentul acesta, învăţăm calculatorul să recunoască vertebrele pe radiografie. Cu ajutorul programului putem controla fiecare aspect, de la angulaţie, la adâncime, la mărimea şi grosimea implanturilor. 

Cătălin Magan, medic specialist neurochirug: Pacienta noastră suferă de o scolioză dorsolombară severă. Scopul acestei intervenţii este să corectăm curburile anormale ale coloanei vertebrale prin introducerea unor implanturi în coloană, conectate cu nişte tije lungi din titan. Avem un set de ochi într-un loc foarte greu accesibil. 

Pe acelaşi subiect

Platforma poate realiza de la radiografii simple, la tomografii computerizate

De fapt, este vorba despre o platformă medicală de ultimă generaţie, care revoluţionează domeniul neurochirurgiei. Sistemul este unic în această parte a continentului. De fapt, la nivelul întregii Europe există doar 20 de astfel de platforme, destinate cazurilor dintre cele mai complexe. 

Dr. Tiberiu Maior - medic primar neurochirurg: Este un robot de imagistică, care poate să efectueze de la banale radiografii simple, tridimensionale, până la tomografii computerizate. Avem un braţ robotic care ne oferă o stabilitate şi o precizie foarte mare în execuţia actului chirurgical şi neuronavigaţia, care este de fapt, creierul întregului sistem.

Tehnologia robotică aduce pacienţilor mai multă siguranţă, o rată a complicaţiilor mai mică, dar şi rezultate net superioare, comparativ cu metodele clasice de intervenţie. Pe medici, sistemul îi plasează în prima linie în ceea ce priveşte revoluţia chirurgiei spinale. Spitalul din Cluj va deveni, curând, centru de pregătire pentru medicii din alte ţări, care vor lucra în viitor cu o astfel de platformă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sanatate » Premieră în Cluj. Prima operaţie pe coloană realizată cu ajutorul unui robot. Riscuri mai mici şi timp de recuperare mai scurt