Video Un medicament pentru prevenţia cancerului de sân aprobat în UK există și în farmaciile din România. Este prescris doar pentru persoanele diagnosticate cu boala
Un medicament pentru prevenţia cancerului de sân a fost recent aprobat în Marea Britanie. Este vorba despre un tratament care există şi pe piaţa din România, dar care este prescris doar în cazul persoanelor cu un diagnostic de cancer. Este o veste foarte bună şi o speranţă, spun femeile care au trecut printr-o operaţie de cancer la sân. Specialiştii recomandă screeningul, pentru ca depistarea să fie făcută din timp. Aprobarea în România, însă, ar putea dura ani de zile.
Lia a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2021, pe când avea 45 de ani. Acum face tratament şi speră ca boala să nu recidiveze, dar asta înseamnă ani de chin.
Lia Asăvoaie, pacientă: A fost groaznic, nu m-am aşteptat. Te gândeşti că nu se poate întâmpla aşa ceva. Este o boală foarte grea. Foarte multe investigaţii, a trebuit să fac chimioterapie, după care a trebuit să mă operez, la o lună jumătate a trebuit să fac radioterapie, 21 de şedinţe. Lucrurile astea te pun la pământ, efectiv.
Ideea unui medicament preventiv, pentru ca alte femei să nu treacă prin ce a trecut ea, pare soluţia cea mai bună.
Anastrozole, tratamentul aprobat ca prevenţie a cancerului de sân în Marea Britanie, se găseşte şi în România
- Cum a ajuns bărbatul din Botoşani să fie convins că are cancer fără nicio analiză? Gestul care avea să îi...
- Știrile zilei, 13 noiembrie 2023. Gest disperat al unui botoşănean de 48 de ani, care s-a autodiagnosticat cu...
- Un bărbat din Botoşani a încercat să se sinucidă după ce s-a uitat pe Google şi "a aflat" că are cancer....
Lia Asăvoaie, pacientă: Ca să nu mai treci prin chinul respectiv, un tratatament preventiv dacă s-ar da preventiv. Aş fi luat tratamentul respectiv, l-aş fi luat ca să nu mai ajung în situaţia asta.
Anastrozole, tratamentul aprobat ca prevenţie a cancerului de sân în Marea Britanie, pentru femeile care au istoric în familie şi sunt la premenopauză, se găseşte şi în România.
Aura Alexandru, oncolog: Este prescris în situaţiile femeilor diagnosticate cu cancer de sân, că este în stadiu adjuvant, că este în stadiu metastatic dar doar pentru cele care sunt cu diagnostic de neplazie mamară.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Medicamentul se eliberează din farmacie doar pe bază de reţetă. Pentru persoanele care au fost diagnosticate cu cancer de sân medicamentul este gratuit iar la liber costă 65 de lei.
Nicoleta Via este diagnosticată cu un cancer rar de sânge şi ia offlabel un medicament pentru boala ei. Luptă de mulţi ani ca medicamentele care nu au indicaţie directă pentru o anumită boală să fie aprobate şi decontate în România, mai ales că face parte şi din categoria persoanelor care au risc de a dezvolta şi cancer la sân.
Nicoleta Nidelea Vaia: Am patru mătuşi moarte de cancer de col uterin şi de cancer de sân, o mătuşă supravieţuitoare şi cu sigurnaţă ele er fi fost astăzi aici dacă ar fi avut oportunitatea aceasta extraordinară de a putea preveni.
Cancerul de sân este prima cauza de cancer la femei peste tot în lume, dar şi în România
Cancerul de sân depistat în stadiu incipient este 100% vindecabil iar specilaiştii insistă că prevenţia este importantă prin controale la medic atunci când apar modificări ale sânului şi prin realizarea mamografiilor periodice.
Carmen Ungureanu, expert în sănătate publică: O dată al doi ani, femeile de peste 45 de ani trebuie să facă o mamografie. În cazul unui rezultat pozitiv la mamografie ele trebuie să urmeze indicaţiile şi recomandările de a merge la investigaţii ulterioare care să confirme diagnosticul.
Cancerul de sân este prima cauza de cancer la femei peste tot în lume, dar şi în România. Incidenţa este în creştere, astfel că în România sunt diagnosticate peste 12.000 de cazuri noi pe an, cu 45.000 de cazuri active. Dintre acestea, 4.000 pierd lupta cu boala anual.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰