Antena Meniu Search
x

Rata de infectare cu coronavirus în Bucureşti a depăşit pragul de 2 cazuri la mia de locuitori. Şedinţă CMBSU sâmbătă, pentru punerea în aplicare a restricţiilor

Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul municipiului Bucureşti a depăşit pragul de 2 infectări la mia de locuitori. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească pentru a decide noi restricții pentru locuitorii din Capitală.

de Redactia Observator

la 17.09.2021, 16:46

Vezi și

Conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Mădălina Chiţac, rata de infectare în Bucureşti este de 2,05 cazuri la mia de locuitori. Joi, valoarea acestui coeficient era 1,93, fiind înregistrate 604 cazuri noi de COVID-19.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

UPDATE 16:09. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) ar urma să fie convocat sâmbătă pentru a lua măsurile care se impun. "Cel mai târziu la ora 10,00 mă gândesc că DSP va trimite analiza - având 24 de ore de azi. Vom pregăti materialele, am avut discuţii cu organizatorul Festivalului "George Enescu", sunt în contact cu mai multe instituţii. Cred că la prânz ar trebui să fim în măsură să solicităm membrilor CMBSU parcurgerea tuturor propunerilor primite şi adoptarea hotărârii", a spus subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă, vineri, într-o declaraţie de presă.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei, legislaţia prevede că în maximum 48 de ore de la atingerea pragului COVID-19 de 2 la mia de locuitori, CMBSU pune în aplicare măsurile din hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie, pe baza analizei prezentate de DSP. CMBSU urmează a fi convocat în şedinţă extraordinară, care se va desfăşura online, se mai arată în comunicat.  

Pe acelaşi subiect

Ce măsuri urmează să fie impuse în Bucureşti

  • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.
  • organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului 
  • organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. 
  • se permite organizarea de evenimente private, nunți, botezuri, mese festive etc., cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.
  • masca obligatorie în proximitatea şcolilor.

Până pe 16 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.135.027 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.073.552 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.441 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Certificatul verde, obligatoriu după pragul de 3 la mie

Participarea la evenimentele private precum nunţile şi botezurile, dar şi accesul în sălile de teatru, cinema sau mall-uri se poate realiza doar în baza paşaportului de vaccinare, în localităţile unde rata de infectare este cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori.

În urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile au anunţat noile reguli impuse în funcţie de incidenţa cazurilor din fiecare localitate. Potrivit hotărârii, organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care au trecut prin boală. De asemenea, organizatorii vor trebui să se asigure că este respectată distanţa între participanţi.

Pe lângă aceste reguli, în localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori, vor avea acces la cursuri de instruire și workshop-uri doar persoanele care prezintă una dintre dovezile de mai sus. Acelaşi lucru se aplică şi pentru organizarea de conferințe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sanatate » Rata de infectare cu coronavirus în Bucureşti a depăşit pragul de 2 cazuri la mia de locuitori. Şedinţă CMBSU sâmbătă, pentru punerea în aplicare a restricţiilor