Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ridicarea restricţiilor anti-COVID în România. Rafila anunţă că scenariul este în lucru, dar îndeamnă la precauţie

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că este în lucru un scenariu cu privire la ridicarea restricţiilor în România, însă nu poate oferi un termen când se va întâmpla acest lucru. El a încurajat oamenii să continue să poarte masca de protecţie, în special în spaţiile închise, şi a adăugat că sănătatea populaţiei este mai importantă decât dezbaterile privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea unor prevederi din ordonanţa de urgenţă care reglementează purtarea măştii.

de Redactia Observator

la 18.02.2022 , 13:06

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila - Profimedia

"Se lucrează la scenarii, dar dacă lucrezi la scenarii nu poţi să ştii cu exactitate, pentru că (n.r. altfel) nu am mai lucra la scenarii. Deci în mod evident împreună cu colegii care sunt în zona de sănătate publică, INSP, lucrăm la astfel de scenarii, cum spuneţi dumneavoastră, astfel încât o scădere în mod constant nu numai a numărului de cazuri, dar şi al celor din secţiile ATI să ne ofere argumente pentru ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor. Nu vreau să ne angajăm la un termen. Termenul va fi generat, dacă vreţi, de modul de evoluţie a situaţiei în perioada următoare şi inclusiv de modul în care fiecare dintre noi ne vom comporta", a afirmat Alexandru Rafila, întrebat vineri, la Călăraşi, dacă este în lucru un scenariu privind ridicarea restricţiilor şi când se va întâmpla acest lucru.

Rafilă recomandă să purtăm masca de protecţie

Acesta a mai spus că recomandă în continuare populaţiei să aibă un comportament precaut şi să poarte masca, în special în spaţiile închise.

Articolul continuă după reclamă

"În continuare (n.r. recomand) comportamentul precaut, utilizarea măştii, mai ales în spaţiile închise. E discuţia aceasta legată de constituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă. Constituţionalitatea şi o problemă formală, dacă vreţi, de procedură nu au legătură cu sănătatea publică. Trebuie toţi să fim conştienţi să încercăm să limităm transmiterea, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi şi lucrul acesta ne va duce cât mai repede la normalitate. Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate şi practic transmiterea comunitară se opreşte în România. Este o recomandare. Eu cred că recomandările specialiştilor ar trebui să fie mai puternice în argumentaţie decât dezbaterile pe baza unei prevederi legată de o ordonanţă şi de constituţionalitate sau neconstituţionalitate ei”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Pe acelaşi subiect

CCR: Obligativitatea purtării măştii în exterior e neconstituţională

Curtea Constituţională, a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă. Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la purtarea măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că decizia nu se aplică începând de astăzi, ci doar după publicarea motivării în Monitorul Oficial. De asemenea, decizia nu are efecte retroactive, ci doar pentru viitor, relatează news.ro.

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, marţi seară, că, după ce decizia CCR referitoare la portul măştii în exterior se publică în Monitorul Oficial, există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională. Pe durata celor 45 de zile aplicarea prevederilor se suspendă „dacă nu se corectează înainte”. El a precizat că în interior masca rămâne obligatorie, iar renunţarea la ea ar fi riscantă.

Valeriu Gheorghiţă, despre primele măsuri de relaxare din 2022

Cu o zi în urmă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre momentul în care se pot lua primele relaxări ale restricțiilor pandemice, menționând cel puțin două săptămâni de trend în scădere. Ultima măsură va fi scoaterea măștii în interior, l-a completat Raed Arafat.

"Noi ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienţi, la procentul de pacienţi din cei pozitivi care ajung la spital şi mod deosebit în secţiile de Terapie Intensivă şi în mod evident şi la rata de decese care este decalată cu cel puţin 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, cred că dacă se menţine actualul trend de scădere probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri, însă nu înseamnă că situaţia este stabilizată", a afirmat joi Valeriu Gheorghiţă.

Bilanţ COVID-19 în România

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.524 cazuri de infectări cu coronavirus şi 125 de decese. Bilanţul COVID-19 poate fi consultat pe Observatornews.ro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Ridicarea restricţiilor anti-COVID în România. Rafila anunţă că scenariul este în lucru, dar îndeamnă la precauţie