Antena Meniu Search
x

România are destul vaccin anti-COVID pentru 128 de ani: zeci de milioane de doze, rămase pe stoc. Anchetă DNA

Avem vaccin anti-Covid pentru ... 128 de ani. Statul român a contractat 87 de milioane de doze, din care a folosit mai puţin de 17 milioane. Iar la 1.200 de imunizări, cât se mai fac pe zi, au dura mai bine de un secol să epuizăm stocurile. Ce vom face cu restul? Oficialii ridică din umeri, aşa că aşteptăm răspunsul de la procurorii DNA, care cercetează achiziţiile. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 18.04.2022, 20:36

Vaccin anti-COVID
Vaccin anti-COVID - Profimedia (scop ilustrativ)

România trebuie să plătească 1,2 miliarde de euro pentru cele 87 de milioane de doze de vaccin anti-COVID contractate. Am plătit mai puţin de 300 de milioane, aşa că mai avem de achitat peste 900 de milioane de euro. Am reuşit să vindem zece milioane de doze, am donat două milioane, alte două milioane au expirat, aşa că mai avem la dispoziţie 56 de milioane de doze. Chiar dacă presupunem că nu ar mai expira, ar fi nevoie de 46 de mii de zile pentru a termina dozele, ţinând cont că zilnic se mai vaccinează circa 1.200 de români.

"Cei mai mulţi, cam 80% dintre ei, vin pentru a treia doză. Pur şi simplu ne prezintă buletinul şi spun că ei vor să-şi facă o doză suplimentară", spune Izabela Negru, medic centru de vaccinare. 

Soluţii pentru a scăpa de dozele de vaccin rămase

Autorităţile caută soluţii pentru a scăpa de zecile de milioane de doze pe care le au la dispoziţie. "A patra doză este recomandată şi în alte state. Dacă există persoane doritoare, vom lua în calcul şi sigur că le vom da această oportunitate", a declarat Adriana Pistol.

Pe acelaşi subiect

Nici să le vindem nu mai putem, pentru că nu mai avem cui. Contractele pentru aceste vaccinuri au fost făcute la finalul anului 2020, iar unele au fost reînnoite anul trecut. 

"Deciziile acestea au fost luate de premier. Mă rog, e discutabil. Dar e aceeaşi poveste ca întreaga campanie de vaccinare. A fost Florin Cîţu. Am atras atenţia asupra cantităţii foarte mari de vaccinuri", spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. 

Florin Cîţu, premierul în mandatul căruia s-a făcut acest contract, spunea vara trecută că totul este legal. "Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acel sistem de revânzare al vaccinului sau de donaţie pentru alte ţări. Dacă nu participam la această strategie poate că nu am fi avut vaccin la fel de repede. Nu le-am cumpărat, sunt comandate. Nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani", afirma el pe 14 iulie 2021. 

DNA anchetează achiziţia de vaccinuri anti-Covid

Mai precis 128 de ani, în ritmul actual de vaccinare. DNA are pe rol un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în achiziţia de vaccinuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » România are destul vaccin anti-COVID pentru 128 de ani: zeci de milioane de doze, rămase pe stoc. Anchetă DNA