Antena Meniu Search
x

Video Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare odată cu noile restricţii: ''Să ieşim puţin din Evul Mediu. Este rău ce se întâmplă''

Restricţiile i-au scos pe nevaccinaţi din casă direct la centrul de vaccinare. Astăzi s-a atins un record absolut: aproape 90 de mii de români s-au imunizat cu prima doză. Oamenii au stat la coadă peste tot în ţară, unii chiar câteva ore. În Capitală, s-a dat startul unui nou maraton. Până luni, sunt şase centre deschise zi şi noapte.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 22.10.2021, 20:02

Vezi și

''Având în vedere restricţiile care se anunţă, am decis să mă vaccinez. Îmi place să ies afară târziu, după ora opt seara, şi nu mai putem acum.''

După luni de zile în care centrele de vaccinare au fost goale, astăzi, s-a stat iar la cozi de câteva ore. Pe această bătrână de 85 de ani o ajută nepotul să completeze chestionarul de triaj. Are un motiv important pentru care şi-a făcut curaj azi să se vaccineze.

''Mi-era milă de ăia mici, cum să mă duc eu să pun mâna pe ei dacă eu nu sunt vaccinată? Să nu se îmbolnăvească.''

Această tânără a venit tocmai din Cluj pentru doza 3. E deja la al treilea drum spre Capitală în acest scop. Am surprins-o când îşi spunea povestea pentru RO Vaccinare cu gândul că va convinge mulţi oameni să se vaccineze. 

Pe acelaşi subiect

''Când au fost momentele cu programări n-am prins loc la Cluj. Aşa că am prins loc la Bucureşti aici. Acum am venit să îmi fac mini-vacanţă de ziua me. Am zis: de ce să nu fac din nou?''

Doar în acest centru, în primele 5 ore s-au vaccinat 1.000 de persoane. 

Lidia Radu, medic centru de vaccinare: Este chiar mai mult decât făceam atunci când era cu programare. Cel mai mult am vaccinat 1.300.

Un nou maraton al vaccinării în Capitală

6 centre rămân deschise non-stop până luni la ora 8. STB pune la dispoziţie 14 linii care vor face legătura noaptea între cabinete şi toate cartierele din Capitală. 

''De ce aţi venit să vă vaccinaţi?

Pentru noi, pentru toţi, pentru toată România. Să scăpăm o dată, nu?''

''Nu este normal să ne vaccinăm toţi? Ca să spun sub formă de glumă... Să ieşim puţin din Evul Mediu. Este rău ce se întâmplă.''

După cum vedeam în New York City, rata de infectare scade, iar singurii oameni care ajung în spitale cu forme foarte grave, la terapie inensivă şi care riscă să moară sunt cei care nu sunt vaccinaţi.  Într-un mall din Capitală, coada s-a întins pe zeci de metri.

Florina Grindu, medic coordonator: A crescut cam cu 30% adresabilitatea pentru prima doză. 

Au fost cozi imense şi la Galaţi. Alexandru a avut COVID anul trecut şi de la el a luat bunicul care a pierdut lupta cu virusul. Acum, tânărul a venit să se vaccineze.

''Tot am zis noi că amânăm, amânăm, dar până la urmă ne-am hotărât să facem ca să mai fim în viaţă.''

Cătălin Dimofte, psiholog: Oamenii acum au văzut în jurul lor oameni bolnavi din rude, din prieteni, oameni internaţi, oameni care au murit, şi acum boala nu mai este doar o poveste, este ceva real palpabil şi oamenii sunt foarte speriaţi.

La Giurgiu, oamenii s-au certat în timp ce aşteptau la coadă. Le-a fost teamă că nu mai apucă doze de vaccin. 

La Ploieşti, a început distribuirea tichetelor de masă pentru persoanele care s-au imunizat săptămânile trecute. Primesc bonuri de 100 de lei şi cei care se vor vaccina acum dar le pot ridica în momentul în care au schemă completă. 

''Este prima doză. Am decis că decât să ajung în spital...'' 

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii: Oamenii să vină la vaccinare şi în acelaşi timp, în fiecare zi, în fiecare moment, să păstrăm măsurile de protecţie, în primul rând masca şi cea mai profundă formă de mulţumire către personalul medical este acela ca societatea şi membri societăţii să se vaccineze. 

Astăzi, s-au doborât recordurile imunizării în România. Au fost administrate în total aproape 130 de mii de doze. Peste 86 de mii de români s-au vaccinat cu prima doză. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare odată cu noile restricţii: ''Să ieşim puţin din Evul Mediu. Este rău ce se întâmplă''