Video

Seva de mesteacăn, un remediu miraculos. Ce beneficii aduce corpului o astfel de cură

De Redactia Observator.
Publicat: 02.04.2021, 17:42.
Actualizat: 02.04.2021, 17:42

Numită popular apa vie sau băutura regilor, seva de mesteacăn este un remediu miraculos care se "recoltează" în această perioadă a anului. Şi nu puţini sunt cei care au auzit de beneficiile pe care le aduce sănătăţii seva de mesteacăn. Aşa se face că în zonele montane, nu doar localnicii se bucură de această minune a naturii, ci şi turiştii care vin de la sute de kilometri pentru a face o cură de detoxifiere.

Cunoscută încă din moşi-strămoşi pentru proprietăţile sale, seva de mesteacăn se recoltează dis de dimineaţă. Localnicii ştiu exact cum să facă asta şi sunt dispuşi să le arate tehnica recoltării şi turiştilor care vor să se conecteze cu natura.

''Luăm bidonul cu furtunul, îl introducem, apoi îl legăm. Deci, vedeţi, a început să curgă deja. Din cauza temperaturii scăzute, seva a îngheţat, dar nu este nicio problemă. Noi colectăm toată seva de peste noapte, o punem în bidoane şi o folosim pentru tratament şi pentru băut.''

Citește și:

Beneficiile sevei de mesteacăn

Gabriel a aflat despre seva de mesteacăn de la fratele său, iar acum face o cură de câteva săptămâni. A venit pentru asta în Vidra, judeţul Alba, tocmai din Constanţa.

Gabriel Manolache, turist: Am venit pentru seva de mesteacăn, să facem o detoxifiere. Zona este foarte frumoasă, gazdele sunt ok.

Liviu Todoran, specialist alimentaţie publică: Această sevă de mesteacăn era cunoscută ca un tonic fizic și psihic încă din vechime. Glucoză, fructoză, vitamina C, complex B, A, precum și mineralele conferă un plus de vitalitate și un remediu asupra afecțiunilor de iarnă.

Iar după o cură de câteva săptămâni, sistemul circulator, plămânii, ficatul şi rinichii par să renască, spun specialiştii. Seva de mesteacăn este însă de ajutor pentru tot organismul şi dă poftă de mâncare şi energie pentru un sezon întreg de muncă.

Seva de mesteacăn se poate păstra proaspătă câteva ore şi doar în condiţii speciale. Seva care nu este ţinută la rece începe să fermenteze, tocmai de aceea este preferabil să fie consumată în ziua în care a fost recoltată.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.