Meniu LIVE
Search
x

E vârful sezonului de viroze, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt pline

Camerele de gardă sunt pline în această perioadă din cauza valului de viroze! Speriaţi de virusul gripal şi pentru că, de cele mai multe ori, nu ştiu diferenţa dintre gripă şi viroză - părinţii se grăbesc să ajungă cu cei mici la spital.

la 07.01.2019, 20:38
Vezi și

Camerele de gardă sunt pline în această perioadă din cauza valului de viroze! Speriaţi de virusul gripal şi pentru că, de cele mai multe ori, nu ştiu diferenţa dintre gripă şi viroză - părinţii se grăbesc să ajungă cu cei mici la spital. Şi tocmai de acolo pot lua virusul. Medicii recomandă vaccinarea, evitarea locurilor aglomerate şi prezentarea la urgenţă dacă există motive întemeiate.

Camera de gardă a unui spitalul de boli infecţioase din Capitală este plină de pacienţi. Medicii au rămas şi fără teste rapide, pentru gripă. Oamenii au măşti pe faţă, iar unii dintre ei stau întinşi pe scaune, aşteptând să le vină rândul la consult. În timp ce mamele nu ştiu cum să-şi mai linistească bebeluşii. Aceeaşi situaţi este şi la Marie Curie.

Aproape zilnic, în ultimele săptămâni, au fost şi 500 de prezentări la camera de gardă a spitalului de copii. În timp ce medicii abia fac faţă solicitărilor, părinţii devin nerăbdători în sala de aşteptare.

Mulţi părinţi merg la camera de gardă chiar dacă cei mici au o simplă viroză, pentru care pot primi sfaturi de la medicul de familie. Specialiştii explică principalele simptome în cazul gripei.

Adrian Marinescu, Boli Infecţioase: De fiecare dată când suntem în sezonul rece şi copilul sau adultul au o stare, în general, foarte proastă cu febră înaltă, cu dureri importante de oase, musculare, dureri de ochi, este senzaţia de bătut, tot corpul e bătut, am putea să ne gândim la gripă şi e important să facem diferenţa pentru că o simplă viroză în imensa majoritate a cazurilor merge foarte uşor fără complicaţii.

Virozele au pus stăpânire pe toată ţara. În Gorj, au fost confirmate 550 de cazuri, la Suceava peste 630, iar în Braşov - 402. În weekend, a fost confirmat şi primul deces de gripă din acest sezon. Este vorba de un bărbat de 53 de ani din jueţul Galaţi. Acesta nu era vaccinat.

Ramona Ionescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov: Numărul copiilor examinaţi şi cu diagnostic de gripă este aproximativ dublu faţă de cel al adulţilor

Medicii au şi sfaturi pentru noi în această perioadă, să folosim masca de protecţie dacă mergem în spaţie aglomerate chiar dacă suntem sănătoşi, să ne facem vaccinul antigripal, dar să consumăm şi alimente care ne cresc imunitatea.

În special, legumele verzi ar trebui consumate în această perioadă. Importantă e şi hidratarea cu lichide calde.

Specialiştii spun că vaccinul antigripal poate fi făcut până în martie. În cabinetele medicilor de familie încă există stocuri. Iar la farmacii, serul costă între 40 şi 60 de lei. De la inceputul sezonului au fost confirmate 67 de cazuri de gripa, în toata ţara,.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » E vârful sezonului de viroze, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt pline