Antena Meniu Search
x

Sindromul metabolic, cauza diabetului. Ce înseamnă și cum îl putem preveni

Grăsimea din jurul abdomenului este un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită, nu doar la sală ci mai ales la medic. Este primul semn că am putea suferi de sindromul metabolic.

De Redactia Observator la 19.12.2019, 14:05
Vezi și

Grăsimea din jurul abdomenului este un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită, nu doar la sală ci mai ales la medic. Este primul semn că am putea suferi de sindromul metabolic. Acest sindrom arată, de fapt, predispoziţia pe care o avem să facem diabet sau chiar boli cardiovasculare.

Acest sindrom metabolic este destul de recent descoperit de comunitatea ştiinţifică şi se pare că are foarte mare legătură cu alimentele nesănătoase pe care le consumăm.

În plus, aproape jumătate din populaţia adultă din România are acest sindrom şi, din păcate, are o incidenţă mare chiar şi în rândul tinerilor.

Sindromul metabolic este definit de medici drept o asociere de factori de risc care, în timp, duce la apariţia bolilor cardiovasculare sau a diabetului dacă persoana în cauză nu îşi modifică stilul de viaţă.

Camelia Oprea, medic specialist: Cu ocazia unui consult de specialitate sa identificăm daca pacientul prezinta trei din urmatoarele criterii: circumferinta abdominala mai mare de 95 cm la barbati, mai mare de 85 centimetri la femei, o valoare a tensiunii arteriale mai mare de de 130 ori 12 mm val de mercur, glicemie mai mare, trigliceride mai mari.

Dacă la acestea adăugăm şi o predispoziţie ereditară la aceste boli, atunci putem fi siguri că nu ne îndreptăm pe drumul dorit.

Primul lucru care trebuie să ne dea de gândit şi să ne trimită la medic este chiar grăsimea multă acumulată doar în jurul abdomenului pentru că este un ţesut activ, care pune în circulaţie celulele distructive ale organismului.

Dacă aceste probleme nu sunt identificate la timp, posibilitatea apariţiei unor bolicardiovasculare este foarte mare.

Camelia Oprea, medic specialist: În europa 45% din cauzele de deces sunt legate de boala cardiovasculara. Peste 1,4 mil oameni mor anual in europa de boala cardiovasculara pana in varsta de 75 ani. Ne referim la infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral si arterita, boala arteriala periferica.

Şi între sindromul metabolic şi diabetul zaharat de tip doi este o relaţie strânsă.

Nicoleta Mandrescu, medic primar diabet: Legatura dintre sindromul metabolic si diabetul zaharat de tip doi se face printr-o tulburare numita insulino-rezistenta. Practic, pacientii care au acest sindrom metabolic au o insulina care nu este suficient de activa in corp. Pancreasul raspunde si produce si mai multa insulina si la un moment dat oboseste si nu mai face fata si apar primele glicemii crescute, care de fapt se traduc in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Daca vorbim de simpotomele diabetului zaharat de tip doi, acestea sunt setea, gura uscata, urinatul des, tulburarile de vedere, anumite amorteli, furnicaturi la nivelul degetelor de la membrele inferioare.

Dacă vorbim despre statistici, aflăm că 1 din 11 adulţi are diabet. A fost şi cauza directă a unui milion şase sute de mii de decese. Aşadar, dacă intervenim la timp, în momentul primirii diagnosticului de sindrom metabolic prin sport, alimentaţie sănătoasă şi slăbit măcar 10% din greutatea corpului, atunci putem vorbi de prevenţie.

38% din populaţia ţării suferă de acest sindrom şi gândiţi-vă doar câţi nu au fost diagnosticaţi încă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Sindromul metabolic, cauza diabetului. Ce înseamnă și cum îl putem preveni