Antena Meniu Search
x

Video Teama, recompensa şi restricţiile i-au adus pe români la vaccinare. Numărul celor care şi-au făcut prima doză a crescut cu 20 de procente în ultima săptămână

1.750 de pacienţi sunt internaţi în secţiile de terapie intensivă şi 299 de români au murit de COVID în ultimele 24 de ore. Doar 28 dintre ei erau vaccinaţi. Cifrele dramatice şi spitalele în colaps conving tot mai mulţi oameni să se imunizeze. Numărul celor care şi-au făcut prima doză a crescut cu 20 de procente în ultima săptămână. În total, aproape 5 milioane şapte sute de mii de români s-au imunizat cu ambele doze.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 17.10.2021, 19:47

Vezi și

Asta aud, tot mai des, cei de la centrele de vaccinare din Capitală. Johnson&Johnson e vaccinul preferat mai ales de cei tineri, pentru că trebuie să-şi fac o singură doză. Ce i-a convins? Faptul că nu pot merge în baruri şi restaurante fără certificat verde.

Tânăr-reporter: Din cauza restricţiilor.

Dacă nu erau restricţiile, aţi mai fi făcut vaccinul?

Sincer să fiu, nu cred.

Pe acelaşi subiect

Alţii s-au hotărât după ce tot mai mulţi oameni din jurul lor s-au îmbolnăvit. 

"E prima doză..din cauza cunoştinţelor din jurul nostru care au început să facă virusul", spune un alt pacient.

Radu Cristian - coordonator centru vaccinare: Foarte mulţi vin pentru voucherele pe care le oferim de săptămâna aceasta şi pentru restricţii, nu din convingere.

Şi în Suceava, unul dintre judeţele codaşe la numărul celor vaccinaţi, e coadă la prima doză.

Anca Aramă, asistent medical generalist: Aproape dublu, chiar s-a dublat situația.

Restricţiile i-au adus la vaccinare

"La cămin, de exemplu, se cere testul COVID în fiecare săptămână sau vaccinul. Am fost la restaurant, n-am putut intra că trebuia vaccinul, am fost cu 4 prieteni, ei au intrat, eu n-am putut intra", spune un tânăr.

"Ne este frică să nu ne îmbolnăvim mai rău, măcar să facem o formă mai uşoară mă gândesc", spune o doamnă

"Pentru muncă! Mă dă afară de la serviciu", spune un pacient.

Imunizarea în ultimul ceas este un comportament specific nouă, spun specialiştii.

Dan Petre - sociolog: A început să funcţioneze combinaţia de recompensă în cazul acesta de teamă, constrângere, restricţii plus recompense. Nu mai este doar o poveste pe care le-o spune cineva.

Şi cifrele o arată: numărul vaccinaţilor a crescut cu 20% faţă de săptămâna trecută. <intră grafic>

Vineri am avut record: peste 39.000 de imunizaţi cu prima doză. 

În timp ce unii sunt greu de convins, doamna Zoea Baltag e deja la a treia doză. Are 105 ani şi spune că face booster-ul de dragul strănepotului. Bătrânică: N-am simţit absolut nimic. M-a convins nepoata. Că dacă stau şi cu nepotul să nu iau microbul.

Autorităţile pregătesc acum alte maratoane ale vaccinării. Primul va fi weekend-ul viitor, de pe 22 pe 24 octombrie, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Teama, recompensa şi restricţiile i-au adus pe români la vaccinare. Numărul celor care şi-au făcut prima doză a crescut cu 20 de procente în ultima săptămână