Un antidepresiv ieftin și disponibil pe scară largă ar putea fi folosit pentru tratarea Covid-19. Rezultatele studiului sunt promițătoare
Un antidepresiv ieftin a redus nevoia de spitalizare în rândul adulților infectați cu Covid și cu risc ridicat de a face o formă gravă de boală, într-un studiu care și-a propus să identifice medicamente existente deja pe piață și care ar putea fi reutilizate pentru a trata coronavirusului.
Cercetătorii au testat pilula folosită în tratamentul pentru depresie și tulburare obsesiv-compulsivă deoarece se știa că reduce inflamația. Ei au împărtășit rezultatele cu Institutul Național de Sănătate din SUA, care publică ghiduri de tratament și speră într-o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății.
„Dacă OMS recomandă acest lucru, veți vedea că este utilizat pe scară largă”, a spus coautorul studiului, dr. Edward Mills de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, adăugând că multe țări sărace au deja medicamentul.
„Sperăm că va duce la salvarea multor vieți”, a mai spus el, potrivit AP.
Antidepresivul conține o substanţă denumită fluvoxamină
- Austria a donat României mai multe tipuri de medicamente vitale în tratarea Covid-19
- Spitalele sufocate de pacienţi rămân și fără medicamente. Medicii tratează bolnavii Covid pe modelul "primul...
- Alerta COVID continuă în întreaga lume. Relaxarea făcută în grabă și distribuția inegală a vaccinurilor,...
Pilula, numită fluvoxamină, ar costa 4 dolari, prin comparație, tratamentele cu anticorpi IV costă aproximativ 2.000 de dolari, iar pilula antivială experimentală de la Merck pentru Covid-19 este de aproximativ 700 de dolari.
Cercetătorii au testat antidepresivul la aproape 1.500 de brazilieni infectați recent cu coronavirus, care erau expuși riscului de îmbolnăvire severă din cauza altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul. Aproximativ jumătate au luat antidepresivul acasă timp de 10 zile, restul au luat pastile false. Au fost urmăriți timp de patru săptămâni pentru a vedea cine a ajuns până la urmă la spital sau a petrecut mult timp într-o cameră de urgență, când spitalele erau pline.
11% dintre bolnavii care au luat antidepresive au avut nevoie de spitalizare
În grupul care a luat medicamentul, 11% au avut nevoie de spitalizare sau de o ședere prelungită la Urgențe, comparativ cu 16% dintre cei care au luat pastile false.
Rezultatele, publicate miercuri în jurnalul Lancet Global Health, au fost atât de puternice încât experții independenți care monitorizează studiul au recomandat oprirea acestuia mai devreme de termen, pentru că rezultatele erau clare.
Rămân întrebări cu privire la cea mai bună dozare, dacă ar putea beneficia și pacienții cu risc scăzut de a face o formă gravă de Covid și dacă pilula ar trebui combinată cu alte tratamente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰