Antena Meniu Search
x

Video Spitalele sufocate de pacienţi rămân și fără medicamente. Medicii tratează bolnavii Covid pe modelul "primul venit, primul servit"

În spitalele sufocate de pacienţii infectaţi şi stocurile de medicamente esenţiale în lupta COVID se epuizează. Medicii spun că au ajuns să trateze pe principiul "primul venit, primul servit" şi declară că o parte dintre bolnavi ar fi putut avea altă soartă dacă am fi avut tratament.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 21.10.2021, 14:50

Vezi și

E mai rău ca niciodată. La Institutul Matei Balş sunt internaţi mai mulţi bolnavi decât numărul de paturi avizate. Toată camera de gardă a fost transformată în secţie COVID.

Reporter: Ăsta este un pat...

Pacient: Un pat pliant. 

Reporter:  Bagajele, la capătul patului

Pe acelaşi subiect

Pacient: Da. Sunt ale mele. 

Pacient: E bun şi ăsta, ce să facem? Am aşteptat până s-a eliberat.

Medic: În mod normal aici era un cabinet şi un pat. Şi acum avem 3 paturi de consultaţie plus un pat de campanie pus acolo.

Reporter: Câţi pacienţi de aici sunt vaccinaţi?

Medic: Niciunul. 

Mulţi oameni mor înainte să apuce să prindă un loc la ATI

Din când în când, medicii ies din camera de gardă şi consultă bolnavii în ambulanţe. Consumul de oxigen în spitalele COVID împing la limită infrastructura. La Balş, se foloseau înainte de pandemie 3.000 de litri de oxigen lichid pe lună. Acum se ajunge la 150 de mii de litri de oxigen pe lună. Va fi însă şi mai rău. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Vor muri pacienţi în faţa spitalelor sau la ei acasă. Vrem libertate? Vrem să ne facem de cap? O să avem şi 100 de mii, şi 500 de mii de pacienţi. 

La Galaţi, spitalul e sufocat. Bolnavii primesc tratament într-o autospecială pentru victime multiple. 

Dr. Mihai Polinschi, SAJ Galaţi: Pacienţi cu COVID nu mai au loc nici pe scaune în containerele de la UPU.

Violeta Șapira, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Galaţi: Din păcate, alţi 8 pacienţi au pierdut lupta. Au decedat în departametul UPU.

În Argeş, bolnavii sunt plimbaţi între spitale până îi primeşte cineva. Un loc liber înseamnă că un pacient a murit şi altul va avea o şansă la viaţă. Eşecul celor care au gestionat criza este total: tratamentul care ar putea face diferenţa lipseşte. Tocilizumab este medicamentul folosit pentru formele severe de COVID-19 şi acum nu mai avem de unde să-l mai procurăm. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Dacă un pacient are norocul să vină când sunt medicamente le primeşte, cine vine după aceea, nu primeşte Tocilizumab blochează nişte receptori specifici şi în felul acesta, starea pacienţilor se ameliorează semnificativ.

Ministrul interimar al Sănătăţii i-a cerut comisarului european pentru sănătate să ne ajute. Am făcut apel şi la NATO. Din fericire, rspunsul lor a fost mai prompt decât orice reacţie a celor care ne conduc. Mai multe tipuri de medicamente, aflate în stocurile Austriei, au fost oferite României prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Este vorba despre 1075 de cutii de diferite tipuri de medicamente esenţiale pentru tratarea pacienților COVID aflați în stare gravă, ce vor ajunge zilele următoare în spitalele din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Spitalele sufocate de pacienţi rămân și fără medicamente. Medicii tratează bolnavii Covid pe modelul "primul venit, primul servit"