Antena Meniu Search
x

Unde s-a blocat certificatul verde profesional. Rafila: ”Cu cât întârzie, cu atât eficacitatea lui e mai puţin relevantă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni seară, că ar fi trebuit să existe un instrument care să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. ”Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat Rafila.

de Redactia Observator

la 03.01.2022, 22:18

Unde s-a blocat certificatul verde profesional. Rafila: ”Cu cât întârzie, cu atât eficacitatea lui e mai puţin relevantă”
Unde s-a blocat certificatul verde profesional. Rafila: ”Cu cât întârzie, cu atât eficacitatea lui e mai puţin relevantă” - Profimedia Images

Ministrul Sănătății spune că se aşteaptă în valul 5 al variantei Omicron la o dublare a numărului de cazuri faţă de valul variantei Delta.

"În legătură cu certificatul verde, ştiţi bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de faţă se găseşte în Camera Deputaţilor. Probabil există un blocaj la nivel legislativ şi sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăţi, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrăţişată, încât să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat la Antena 3 Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Întrebat dacă se ia în calcul renunţarea la certificatul verde profesional în România, ministrul a răspuns: "Nu ştiu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare şi vom avea un răspuns legat de acest certificat (...) Cu cât se introduce mai târziu în evoluţia unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”.  

Alexandru Rafila se așteaptă la o dublare a numărului de cazuri Covid în valul 5

Pe acelaşi subiect

Totodată, ministrul a precizat că se aşteaptă ca în valul 5 să avem o dublare a numărului de cazuri de infectare.  

”În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a mai afirmat ministrul.  

Nicolae Ciucă: Luăm în calcul asumarea Guvernului pe certificatul verde profesional

Premierul Nicoae Ciucă a afirmat, joi seară, că discuţiile despre certificatul verde profesional nu au fost abandonate, toate posibilităţile fiind încă pe masă.

”Dacă situaţia o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară şi să adoptăm, fie legea care este acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem certificat COVID-19”, a declarat premierul.

Certificatul verde la locul de muncă, în centrul strategiei Guvernului în lupta cu pandemia

Întrebat dacă nu vede asumarea răspunderii Guvernului ca pe o capcană, astfel încât să fie singurul care decontează această decizie, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu este vorba de o capcană, atâta vreme cât prin această decizie sunt salvate vieți.

”Dacă vom salva cât mai multe vieţi şi din această decizie vor muri cât mai puţini oameni, nu este o capcană pentru mine. Important este să prevaleze siguranţa oamenilor”, a spus el

Nicolae Ciucă a adăugat că discuţiile despre certificatul verde profesional nu au fost niciodată abandonate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Unde s-a blocat certificatul verde profesional. Rafila: ”Cu cât întârzie, cu atât eficacitatea lui e mai puţin relevantă”