Guvernul nu renunță la certificatul verde COVID-19. Nicolae Ciucă: ”Luăm în calcul asumarea Guvernului, dacă așa vom salva vieţi”
Premierul Nicoae Ciucă a afirmat, joi seară, că discuţiile despre certificatul verde profesional nu au fost abandonate, toate posibilităţile fiind încă pe masă. ”Dacă situaţia o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară şi să adoptăm, fie legea care este acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem certificat COVID-19”, a declarat premierul.
”Fiecare dintre variante este pe masă”, a declarat, joi seară, la TVR 1, Nicolae Ciucă, referindu-se la certificatul verde profesional.
”Dacă situaţia o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară şi să adoptăm, fie legea care este acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem certificat COVID-19”, a adăugat premierul, potrivit news.ro.
Certificatul verde la locul de muncă, în centrul strategiei Guvernului în lupta cu pandemia
Întrebat dacă nu vede asumarea răspunderii Guvernului ca pe o capcană, astfel încât să fie singurul care decontează această decizie, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu este vorba de o capcană, atâta vreme cât prin această decizie sunt salvate vieți.
- Certificatul verde la locul de muncă nu va fi introdus până la sfârșitul anului, a anunțat premierul Nicolae...
- Un poliţist din Dâmboviţa acuză că a fost bătut în fața casei de rudele unei şoferiţe care îi lovise mai...
- Varianta Omicron, mai puțin periculoasă pentru cei vaccinați anti-Covid. Riscul de spitalizare, redus cu 45%...
”Dacă vom salva cât mai multe vieţi şi din această decizie vor muri cât mai puţini oameni, nu este o capcană pentru mine. Important este să prevaleze siguranţa oamenilor”, a spus el
Nicolae Ciucă a adăugat că discuţiile despre certificatul verde profesional nu au fost niciodată abandonate.
România își extinde capacitatea de testare, în pragul valului 5 de Covid
Nicolae Ciucă a anunțat că se va extinde capacitatea de testare, în acest sens fiind adoptată o Ordonanță de Urgență. La nivelul Ministerului Sănătății au fost stabilite protocoale noi de tratament, a mai dezvăluit premierul, protocoale care îi implică direct pe medicii de familie.
”Astăzi, cu medicii de familie am stabilit că, practic, dumnealor reprezintă fundamentul pentru măsurile pe care le-am gândit astfel încât să putem să intensificăm capacitatea de testare şi de acordare a asistenţei medicale pentru cazurile uşoare. Practic urmărim ca povara pe care am văzut-o la ATI, la spitalele transformate în Covid, să scadă cât mai mult. În baza liniilor de analiză pe care le-am avut cu dumnealor suntem în mpsura în care putem să asigurăm partea de asistenţă medicală într-o direcţie mai bine agregată între medicii de familie, ambulatoriu, spitale”, a declarat Nicolae Ciucă.
Planul de luptă al Guvernului cu Omicron
România nu scapă de valul 5 al pandemiei de COVID-19, iar estimările nu sunt deloc încurajatoare pentru anul viitor. Specialiştii în sănătate spun că vârful ar putea fi atins în 31 de zile şi ca ar trebui să ne aşteptăm la peste 25.000 de cazuri pe zi.
Acest val va fi generat, în special, de tulpina Omicron, care, potrivit estimărilor, va deveni dominantă la noi în ţară în ianuare, iar la sfârşitul lunii vom vorbi deja despre transmitere comunitară. Alexandru Rafila a spus că atunci când în România rata de reproducere a infecţiei se va apropia de 1 probabil se va putea discuta de începutul valului 5 al pandemiei, precizând că, marţi, rata de reproducere era de 0,91.
Ministerul Sănătăţii a făcut scenarii pentru impactul asupra sistemului sanitar iar la vulnerabilităţi a trecut întârzierea adoptării certificatului verde la locul de muncă, nerespectarea carantinei de cei întorşi în ţară de sărbători, jumătate dintre ei nici nu au completat PLF-ul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰