Antena Meniu Search
x

200 de rromi au câştigat 400.000 de euro după un proces cu Primăria Clujului!

Tribunalul Cluj a decis ca municipalitatea să despăgubească 200 de rromi cu câte 2.000 de euro fiecare pentru că i-au relocat în urmă cu trei ani din locuineţele în care trăiau.

Atunci, în decembrie 2010, 300 de persoane au fost evacuate din locuinţele în care stăteau pe strada Coastei din Cluj. 

Procesul a fost intentat de Organizaţia European Roma Rights, care i-a reprezentat pe cei 200 de rromi în demersul făcut în instanţă. 

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că decizia va fi atacată cu recurs după ce vor primi motivarea instanţei, relatează Agerpres.

Potrivit Primăriei, la începutul anilor 2000, pe strada Coastei locuiau 18 familii în patru imobile, cu chirie, însă raporturile contractuale cu municipalitatea au încetat în 2004. 

Atunci, reprezentanţii Primăriei au constatat că imobilele sunt foarte degradate şi ulterior au fost declarate ca fiind improprii pentru locuire. Apoi, în jurul celor 18 familii s-au mutat şi alte familii de rromi, astfel că în jurul celor patru imobile au fost construite mici spaţii în care ajunseseră să locuiască până la câteva sute de rromi. 

Locuinţele improvizate nu dispuneau de apă curentă, sistem de evacuare a apelor uzate sau grupuri sanitare şi nici de alimentare cu gaze. 

Rromii au fost mutaţi la marginea oraşului, unde trăieşte o comunitate de rromi. Imediat au apărut protestele acestora, reclamând că au fost mutaţi în miezul iernii, când temperatura era sub 0 grade Celsius, iar noile locuinţe nu dispuneau de căldură, iar toaleta trebuia împărţită la mai multe familii! 

Apoi, spaţiul unde locuiau iniţial rromii, de pe strada Coastei, a fost concesionat către Mitropolia Clujului, Albei şi Maramureşului, care a construit un campus pentru Institutul Teologic, inaugurat chiar în decembrie 2013. 



Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » 200 de rromi au câştigat 400.000 de euro după un proces cu Primăria Clujului!