Antena Meniu Search
x

Curs valutar

27 septembrie, Sfântul Antim Ivireanul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Vineri, 27 septembrie 2024, este o zi importantă în calendarul ortodox. Sfântul Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti este prăznuit an de an. 

de Redactia Observator

la 26.09.2024 , 18:22

27 septembrie, Sfântul Antim Ivireanul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox 27 septembrie, Sfântul Antim Ivireanul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox - crestinortodox.ro

Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650, din părintţi creştini, Ioan şi Maria, primind la Botez numele Andrei. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. După ieşirea din robia turcă, a învăţat caligrafia, pictura, sculptura şi limbile greacă, arabă, turcă.

Este adus în Ţara Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. La călugarie, Andrei a primit numele Antim. Ajunge conducătorul tipografiei de la Bucureşti in 1691. În anul 1696 este numit egumen al Mânăstirii Snagov. Aici va întemeia o nouă tipografie. În anul 1705, este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Ţării Româneşti.

A tipărit 30 de cărţi în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-romane, 2 greco - arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română, în total 63 de cărţi. Ele au fost tipărite la Bucureşti, Snagov, Râmnic şi Târgovişte.

Articolul continuă după reclamă

Didahiile, cele 28 de predici rostite în cursul ahipastoririi sale la diferite sărbători l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.

Pe acelaşi subiect

Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai. Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.

Propunerea canonizării mitropolitului Antim Ivireanul a fost făcută în şedinţele Sfântului Sinod din 23-25 mai 1916.

Sentinţa de caterisire a fost ridicată în vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor pe 21 iunie 1992.

Mânăstirea Antim din Bucureşti este ctitoria sa. Învăţatul florentin Del Chiaro, care a trăit la curtea domnitorilor Constantin Brancoveanu şi Ştefan Cantacuzino, ne spune că mitropolitul Antim Ivireanul a zidit în Bucureşti "o măreaţă mânăstire cu o prea frumoasă biserică cu hramul Tuturor Sfinţilor". În testamentul scris de Sfântul Antim, filantropia ocupa un loc central, aşa cum se poate descifra din Hrisovul arhieresc, datat 20 iulie 1715: "Nici un lucru nu iaste atâta de priimit înaintea lui Dumnezeu ca facerile de bine ce sa fac la săraci şi la sfintele beserici. Şi pentru aceasta vedem în Sfânta Evanghelie, cum că Domnul nostru Iisus Hristos pre alţii nu face moşteni cereştii Sale împărăţii, fără numai pre aceia ce au făcut faceri de bine întru această lume, adecă pre cei ce au miluit pre cei săraci, au săturat pre cei flămânzi, au adăpat pre cei setoşi, au îmbrăcat pre cei goi, au mângâiat pre cei străini şi au căutat pre cei bolnavi şi închişi".

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!". Amin.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri sociale » 27 septembrie, Sfântul Antim Ivireanul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox