Antena Meniu Search
x

Observator Special: 70.000 de romani au ales pana acum urna in locul cimitirului

"Sa arzi in flacarile Iadului!" este unul dintre blestemele preferate ale romanilor de varsta a treia, care nu rateaza nicio sarbatoare religioasa pentru a se duce la biserica. Ar putea folosi o gama variata de insulte, pentru ca suntem un poporul inventiv, cu un vocabular pe masura.

Vezi și

Doar ca acele "flacari ale Iadului" le trezesc un sentiment de apropiere fata de preceptele Bisericii. Si pe aceleasi "flacari ale Iadului" le asociaza cu crematoriul. Astfel, avem si o explicatie oarecum teologica asupra scandalului declansat de dorinta lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat. Si nici macar nu era prima celebritate care optase pentru asa ceva. Dupa cum, in mod sigur, nu va fi nici ultima.

"Odihneste, Doamne, sufletele robilor tai adormiti in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna". Asa suna ectenia mortilor, adica slujba de pomenire a celor plecati intr-o lume mai buna. O slujba care nu se canta, insa, niciodata la crematoriul Vitan-Barzesti. Aici exista liniste si odihna.

Multi vad incinerarea drept o practica pagana. Altii ca pe un semn de civilizatie. Iar moartea lui Sergiu Nicolaescu a rascolit si mai tare crezurile crestine. Evident, adevarul e undeva la mijloc. Dar pentru angajatii crematoriului asta conteaza cel mai putin. Important e ca familiile sa fie impacate cu situatia.

In doar cateva minute, temperatura depaseste 800 de grade Celsius. Iar intr-o ora si jumatate, trupul devine cenusa. Familia poate privi tot acest proces dintr-un fel de sala de asteptare. Poate vi se pare macabru, dar asa se face in nenumarate tari. Iar pana acum sunt cam 70 de mii de romani care au ales aceasta cale.

Familiile celor care au ales sa fie incinerati pot pastra urnele cu cenusa umana aici, la columbarul Crematoriului Vitan-Barzesti. Taxa este una modica, de maximum 10 lei pe an. Chiar si asa, din cele 14.000 de nise, cate are acest columbar, doar 12-14% sunt ocupate.

2006 era anul in care profetul romanilor, asa cum multi l-au supranumit pe Silviu Brucan, alegea o urna cu cenusa in locul taranei. Era incinerat, iar ramasitele sale asezate intr-o nisa a columbarului, alaturi de sotie si fiu. La fel au procedat nenumarate alte personalitati.

Unii spun chiar ca ar contine pana la 2.000 de personalitati incinerate. Fiecare cu propria credinta si motivatie. Familiile le-au respectat dorintele si i-au transformat in cenusa, indiferent de ceea ce au spus cei din jur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: 70.000 de romani au ales pana acum urna in locul cimitirului