Antena Meniu Search
x

Video Aglomerație la munte în ultimul weekend de vacanță. La Rânca se iau în calcul măsuri radicale

Cozile kilometrice spre munte ar putea duce la măsuri radicale în Gorj. Staţiunea Rânca ar putea fi închisă dacă se blochează din nou drumul de acces, chiar din seara aceasta. Măsura i-a înfuriat atât pe cabanieri cât şi pe turiştii care şi-au făcut planuri.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 08.01.2021, 23:54

Vezi și
  • Weekend-ul va fi cu siguranţă foarte aglomerat în toate staţiunile montane, pentru că sunt ultimele zile de vacanţă şi a nins aproape peste tot

Primele zile din 2021 au fost cele mai aglomerate din ultimii 20 de ani la Rânca. Mii de maşini au fost blocate ore în şir în cozi kilometrice spre munte, iar autorităţile ar putea lua măsuri radicale pentru ca acest lucru să nu se mai repete.

Cosmin Pistol, prefect Gorj: Se va chiar restricţiona traficul atunci când lucrurile se vor bloca în Rânca. Infrastructura are o limită şi nu suportă, în momentul de faţă, un număr atât de mare de maşini, fapt pentru care am cerut să se urce şi să se coboare în anumite intervale sau pe anumite ore.

În mai multe intersecţii vor fi instituite filtre unde turiştii vor fi informaţi cum se circulă, dar şi cât durează până ajung la cota 1.600.

La ieşirea din oraşul Novaci, toate maşinile sunt trase pe dreapta. Sunt lăsaţi să-şi continue drumul spre munte doar cei care au lanţuri antiderapante. Poliţiştii le spun şoferilor, de asemenea, şi cât de aglomerat e drumul spre staţiune

Lucian Stroe, Serviciul Rutier Gorj: Având în vedere aglomeraţia din trafic generată de fenomenele meteo nefavorabile, dar şi de perioada sărbătorilor de iarnă, IPJ Gorj acţionează zilnic cu şapte autospeciale şi 15 lucrători de poliţie pentru fluidizarea traficului pe DN 67C.

Închiderea staţiunii în cazul în care se aglomerează nu e o variantă agreată de turişti.

Nici cabanierii nu vor să audă de astfel de scenarii.

Constantin Pănescu, cabanier: S-a propus de către domnul prefect ca să se ia atitudine doar cu cei cu rezervări să urce. Nu poţi să ţii un turist din Constanţa, Timişoara, Brăila sau Buzău, după ce merge şapte ore pe drum, să-l mai ţii încă trei ore pauză la Novaci, că ce, cu copiii în maşină nemâncaţi, nenimic, că ce?

Fluidizarea se face scoţând maşinile din Rânca, ca să poată să intre celelalte

Capacitatea de cazare a staţiunii este de opt mii de locuri, iar locurile de parcare sunt insuficiente. Numai în această săptămână, au fost zile când au urcat în zona montană chiar şi 15 mii de turişti. Ultimul weekend de vacanţă se anunţă a fi aglomerat şi în restul staţiunilor montane. 

La pârtia Buscat de lângă staţiunea Băişoara din Cluj deja sunt cozi la telescaun, iar pe domeniul din Postăvarul.

Pârtiile din Sinaia au fost şi ele redeschise după ce pericolul avalanşelor a trecut. 

Nu la fel se întâmplă în Parâng şi Straja, unde riscul alunecărilor de zăpadă a ajuns la gradul 4. Salvatorii montani îi atenţionează pe turişti să nu se aventureze pe trasee.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Aglomerație la munte în ultimul weekend de vacanță. La Rânca se iau în calcul măsuri radicale