Antena Meniu Search
x

E criză de forţă de muncă în agricultură. Zilierii cer prea mulţi bani ca să vină la lucru

În plină criză a forţei de muncă, agricultura e la pământ! Tone de legume riscă să putrezească pe câmp şi în solarii, pentru că nu mai are cine să le culeagă. Mulţi dintre cei care munceau cu ziua au plecat peste hotare, atraşi de câştigurile mai mari.

Vezi și

În plină criză a forţei de muncă, agricultura e la pământ! Tone de legume riscă să putrezească pe câmp şi în solarii, pentru că nu mai are cine să le culeagă. Mulţi dintre cei care munceau cu ziua au plecat peste hotare, atraşi de câştigurile mai mari. Zilierii rămaşi în ţară spun că banii pe care-i primesc sunt prea puţini şi nu mai merită efortul.

Comuna Româneşti, judeţul Botoşani. Pare o dimineaţă perfectă pentru muncă. Dar munca nu este pentru toţi.

De alergat aleargă agricultorii, dupa zilierii de care au nevoie. Sunt dispuşi să plătească 70 de lei pe zi, plus beneficii: "Două mese. O sticlă de bere, două, trei, depinde de cât e de mofturos. Să nu plece!"

În construcţii, pretenţiile cresc. Chiar şi aşa, sunt destui care găsesc oferta prea mică. Fără ambiţii şi fără o calificare, mulţi se mulţumesc să trăiască din şomaj. 

Criză de forţă de muncă în agricultură este în toată ţara. În judeţul Bistriţa-Năsăud, proprietarii de solarii apelează la rude şi la prieteni, pentru a culege recolta.

De lipsa de mână de lucru din România au ajuns să se plângă şi englezii. Din cauza Brexit, companiile care recrutau muncitori din ţara noastră spun că le este greu să mai găsească oameni dispuşi să lucreze în agricultură. În schimb, în restul Europei, românii au de unde alege. 

O arată şi cifrele. În Italia trăiesc peste un milion 150 de mii de români. Aproape 800.000 dintre ei lucrează în servicii, construcţii sau agricultură. În Spania, din 730.000 de români stabiliţi, peste 80 la sută au un loc de muncă. Iar în Germania, un sudor câştigă 2.200 de euro. Aproape 250.000 de români s-au mutat acolo. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » E criză de forţă de muncă în agricultură. Zilierii cer prea mulţi bani ca să vină la lucru