Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Alpinismul, de la pasiune la un mijloc de trai

Pasionati, curajosi si cu un gram serios de nebunie. Asa se descriu cei pentru care expresia "viata atarna de un fir de ata" e cat se poate de reala. Adica alpinistii utilitari

Vezi și

Fie ca e vorba despre cataratul pe munti sau pe cladiri, fiecare alpinist vrea sa ajunga tot mai sus. De ce se urca? Pentru ca sa aiba de unde sa coboare, pentru ca acolo intervine adrenalina. "E o meserie foarte grea, nu e pentru oricine. Ti-am zis, ca sa o faci trebuie sa ai putin curaj, multa frica si un gram de nebunie", a explicat Narcis Ionescu, un alpinist utilitar.

De la pasiune la un mijloc de trai e un drum la fel de scurt ca o coborare in rapel. E drept, totusi, job-ul de alpinist utilitar nu e cel mai bine platit. "Nu e vina nimanui, peste tot in tara e un trai greu, automat si noi. Dar noi castigam destul de bine fata de alte meserii", a adaugat barbatul.

Riscurile, insa, nu stiu ce inseamna salariu. Pandesc la fiecare pas sau nod facute prost. "Intotdeauna ti-e teama, ca doar stai in doua fire, care se pot taia oricand. Pe asta te bazezi tu, pe cele doua fire", considera alpinistul utilitar.

Pentru Narcis si Marius pericolul e o parte integranta a vietii lor. Si, paradoxal, muchia de cutit pe care s-au aflat de multe ori i-a tinut in viata. "Pot sa cad in gol, cinci-sase metri, cum mi s-a intamplat si automat, sa primesc socul ala in care sa spun: asta a fost, a fost ultima coborare", a adaugat Narcis.

"Mi-am legat o galeata cu material de mine, m-a tras in dreapta si am cazut, practic in cap. N-a fost nicio problema", a completat Marius Mihai si el alpinist utilitar.

Sunt degajati, dar stiu ca tocmai experienta poate fi cea care le poate juca festa finala. Tocmai de aceea, pregatirea si verificarile se fac cu exigenta unui chirurg.

Din pacate, multi alpinisti utilitari sfarsesc la datorie. Din neatentie, ignoranta sau teribilism. Cei care raman invata din greselile lor si se bucura de fiecare clipa in care, din hamurile lor de protectie, vad lumea exact ca Gulliver in Liliputania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Alpinismul, de la pasiune la un mijloc de trai