Antena Meniu Search
x

Anchetă după prăbuşirea MiG-ului 21 Lancer la Nazarcea. Parchetul Militar a deschis dosar penal

Parchetul Militar a deschis o anchetă şi va încerca să afle ce anume a dus la prăbuşirea aeronavei MiG 21 Lancer.

Vezi și

Parchetul Militar a deschis o anchetă şi va încerca să afle ce anume a dus la prăbuşirea aeronavei MiG 21 Lancer.

”La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a constituit un dosar penal privind accidentul aviatic produs în cursul zilei de luni în apropierea localităţii Constanţa. Evenimentul s-a produs în cursul procesului de aterizare şi a avut ca urmare catapultarea pilotului şi distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului instanţei supreme.

La locul incidentului se află un procuror militar pentru cercetarea la faţa locului.

Conform unui comunicat al MApN, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat luni, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Pe acelaşi subiect

El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Judeţean Constanţa.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare.

”După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite”, se arăta în comunicatul MApN.

Pilotul a fost transferat de la Spitalul Judeţean Constanţa la Spitalul Militar din Bucureşti, cu o aeronavă militară.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, starea de sănătate a pilotului, în vârstă de 35 de ani, este bună, el având un traumatism de coloană vertebrală şi fiind conştient.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982. MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. 

Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F. În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Anchetă după prăbuşirea MiG-ului 21 Lancer la Nazarcea. Parchetul Militar a deschis dosar penal