Video

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Plaja din Eforie Sud va avea o ''faţă'' nouă. A început proiectul îndrăzneţ de reabilitare a litoralului

De Andreea Filip.
Publicat: 07.06.2021, 22:17.
Actualizat: 07.06.2021, 22:17

Avem o plajă imensă la Mamaia şi vom avea încă una la fel de mare şi la Eforie Sud. Însă abia peste trei ani ne vom întinde şezlongurile acolo. Deocamdată utilajele sparg de zor vechile diguri şi scot nisip din mare pentru a da o faţă nouă litoralului.

Plaja din Eforie Sud a fost invadată de utilaje. Stabilopozii bătrâni, aduşi aici în anii '70, sunt scoşi din mare, măcinaţi și transformaţi în piatră, iar locul lor va fi luat de alţii, noi.

Marius Stamat, reprezentant firmă olandeză: Digul pe care îl vedeți în proces de demolare acum cu acest excavator scoțând pietre, va dispărea în totalitate.

Este abia începutul unui proiect îndrăzneţ de reabilitare a litoralului în zona Eforie, care va extinde uscatul pe o lungime de aproape 6 kilometri. De câţiva ani, plaja începuse să dispară încet-încet, înghiţită de valuri. Staţiunea a intrat apoi într-un con de umbră, ocolită de turişti, dar şi de investiţii. Acum, milioane de metri cubi de nisip vor fi extrase din mare şi nivelate pe toată zona. Lucrările vor dura trei ani şi vor costa aproape 100 de milioane de euro.

Citește și:

În cadrul lucrărilor se vor execută 7 structuri de piatră și se vor plasa 4 milioane de metri cubi de nisip, ceea ce va însemna o creștere a suprafeței plajei de 50 hectare. Iar lucrările nu sunt doar la suprafață.

Nicușor Buzgaru, Apele Romane: Va fi implantată o zona de aproape trei hectare de iarbă de mare care are menirea de a reface în zona respectivă și de a readuce habitate, de a recrea ihtiofauna și de a prolifera anumitor specii de interes comunitar.

Vocile oficiale promit plaje mai sigure pentru turişti

Astfel litoralul câștigă plaje sigure, ne promit managerii de proiect.

Marius Stamat, reprezentant firmă olandeza: Va exista o pantă lină de intrare în apă, deci nu va există o coborâre, o cădere bruscă de la nivelul marii în apă. Se va intră lin, pe o porțiune de 40-60 m, ajungându-se la o adâncime de 1 metru 20, 1 metru 50.

După un proiect asemănător a fost reabilitat litoralul şi în staţiunea Mamaia, pe o lungime de 7 kilometri. Sunt zone unde plajele au fost lărgite și cu 300 de metri, iar turiştii se pot bucura din această vară de noile condiţii. Proiectul de lărgire a plajelor are un buget total de aproape un miliard de euro. Până în anul 2023 România va câștiga 200 de hectare adăugate la 30 de km de litoral.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro