Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Plaja din Eforie Sud va avea o ''faţă'' nouă. A început proiectul îndrăzneţ de reabilitare a litoralului

Avem o plajă imensă la Mamaia şi vom avea încă una la fel de mare şi la Eforie Sud. Însă abia peste trei ani ne vom întinde şezlongurile acolo. Deocamdată utilajele sparg de zor vechile diguri şi scot nisip din mare pentru a da o faţă nouă litoralului.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 07.06.2021, 22:17

Vezi și

Plaja din Eforie Sud a fost invadată de utilaje. Stabilopozii bătrâni, aduşi aici în anii '70, sunt scoşi din mare, măcinaţi și transformaţi în piatră, iar locul lor va fi luat de alţii, noi.  

Marius Stamat, reprezentant firmă olandeză: Digul pe care îl vedeți în proces de demolare acum cu acest excavator scoțând pietre, va dispărea în totalitate.

Este abia începutul unui proiect îndrăzneţ de reabilitare a litoralului în zona Eforie, care va extinde uscatul pe o lungime de aproape 6 kilometri. De câţiva ani, plaja începuse să dispară încet-încet, înghiţită de valuri. Staţiunea a intrat apoi într-un con de umbră, ocolită de turişti, dar şi de investiţii. Acum, milioane de metri cubi de nisip vor fi extrase din mare şi nivelate pe toată zona. Lucrările vor dura trei ani şi vor costa aproape 100 de milioane de euro. 

În cadrul lucrărilor se vor execută 7 structuri de piatră și se vor plasa 4 milioane de metri cubi de nisip, ceea ce va însemna o creștere a suprafeței plajei de 50 hectare. Iar lucrările nu sunt doar la suprafață.

Pe acelaşi subiect

Nicușor Buzgaru, Apele Romane: Va fi implantată o zona de aproape trei hectare de iarbă de mare care are menirea de a reface în zona respectivă și de a readuce habitate, de a recrea ihtiofauna și de a prolifera anumitor specii de interes comunitar.

Vocile oficiale promit plaje mai sigure pentru turişti

Astfel litoralul câștigă plaje sigure, ne promit managerii de proiect. 

Marius Stamat, reprezentant firmă olandeza: Va exista o pantă lină de intrare în apă, deci nu va există o coborâre, o cădere bruscă de la nivelul marii în apă. Se va intră lin, pe o porțiune de 40-60 m, ajungându-se la o adâncime de 1 metru 20, 1 metru 50. 

După un proiect asemănător a fost reabilitat litoralul şi în staţiunea Mamaia, pe o lungime de 7 kilometri. Sunt zone unde plajele au fost lărgite și cu 300 de metri, iar turiştii se pot bucura din această vară de noile condiţii. Proiectul de lărgire a plajelor are un buget total de aproape un miliard de euro. Până în anul 2023 România va câștiga 200 de hectare adăugate la 30 de km de litoral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Plaja din Eforie Sud va avea o ''faţă'' nouă. A început proiectul îndrăzneţ de reabilitare a litoralului