Antena Meniu Search
x

Bolnavii de hepatită și ciroză vor beneficia de 2.145 de vouchere!

Un număr de 2.145 de vouchere au fost distribuite către medici, până la data de 6 noiembrie, pentru întocmirea dosarelor necesare în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C și cirozei hepatice C.

 Un număr de 2.145 de vouchere au fost distribuite către medici, până la data de 6 noiembrie, pentru întocmirea dosarelor necesare în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C și cirozei hepatice C.

Potrivit unui comunicat al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate remis luni AGERPRES, 925 de pacienți au intrat în posesia acestor vouchere, în baza cărora au fost efectuate investigații pentru 801 pacienți.

Până în prezent, laboratoarele au prelucrat 457 de seturi de investigații. Rezultatele investigațiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre pacienți îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon.

"Medicii specialiști care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă efectuarea setului de investigații, ținând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon", afirmă Vasile Ciurchea, președintele CNAS, în comunicatul de presă.

În data de 4 noiembrie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial protocolul terapeutic pentru tratamentul fără interferon al hepatitei virale C și ciroza hepatică C.

De asemenea, pe site-ul CNAS este publicată lista completă a centrelor în care se află medicii care întocmesc dosarele, monitorizează și prescriu tratamentul fără interferon.

Pentru accesul la tratament fără interferon, pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate, trebuie să se prezinte pentru consultație și evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din țară. În urma evaluării, dacă acesta corespunde criteriilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, pacientul va primi voucherul pentru investigațiile necesare la dosarul de aprobare. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigații necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant, care, dacă în urma investigațiilor stabilește că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmește dosarul pentru aprobarea tratamentului și îl înmânează pacientului. Pacientul va depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relație contractuală medicul curant. Casa de asigurări județeană va transmite dosarul la CNAS. Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul și transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient. Casa de asigurări județeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.

În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripția medicală.

Pe 1 octombrie, CNAS a semnat contractul cost — volum — rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C și cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienții cu stadiul de fibroză F4.

Pe site-ul CNAS, la secțiunea "informații pentru asigurați" — "medicamente" — "tratament fără interferon", pacienții pot accesa un document cu informații utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon.

Sursa: agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » Bolnavii de hepatită și ciroză vor beneficia de 2.145 de vouchere!