Antena Meniu Search
x

AUR a lansat o inițiativă pentru a înlocui "soţi" cu "bărbat şi femeie" în Constituţie. 14 organizații solicită partidelor să nu aprobe ura și discriminarea persoanelor LGBT

După eșecul celebru al referendumului sprijinit de Coaliţia pentru Familie în 2018, când doar 21% dintre români s-au dus să voteze, membri, afiliați sau simpatizanți AUR lansează un nou demers, prin o așa-numită Coaliție pentru Constituție, pentru a înlocui termenului de "soţi" cu sintagma "un bărbat şi o femeie". 14 organizații LGBT România condamnă tentativa AUR şi solicită partidelor să nu gireze ura și discriminarea persoanelor LGBT.

de Redactia Observator

la 02.02.2024, 17:29

AUR a lansat o inițiativă pentru a înlocui "soţi" cu "bărbat şi femeie" în Constituţie. 14 organizații solicită partidelor să nu aprobe ura și discriminarea persoanelor LGBT
Protest LGBT in fața sediului partidului AUR - G4media

Un aşa-numit comitet de iniţiativă, sprijinit de membri şi simpatizanţi AUR, din care fac parte printre alţii, Gheorghe Piperea, George Mihail Neamţu, Dan Puric, Bogdan Ioan Stanciu, strânge semnături pentru o revizuire a Constituţiei. Iniţiativa prezentată vineri este sprijinită şi de organizaţii neguvernamentale precum Alianţa Familiilor din România şi Fundaţia pentru românii de pretutindeni. Iniţiativa propune înlocuirea termenului de "soţi" cu sintagma "un bărbat şi o femeie" şi introducerea în legea fundamentală a dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacţii.

"Scopul iniţiativei legislative a cetăţenilor de revizuire a Constituţiei României este reprezentat, pe de o parte, de modificarea articolului 48, alineat 1 din Constituţia României, în sensul înlocuirii termenului de 'soţi' cu sintagma 'un bărbat şi o femeie', astfel încât să se asigure implementarea precisă şi literală a unor expresii consacrate, cu puterea unor garanţii imuabile destinate ocrotirii familiei, care este recunoscută în articolul 16 din Declaraţia universală a drepturilor omului drept 'elementul natural şi fundamental al societăţii'. În acelaşi context, doar bărbatul şi femeia împreună se bucura de recunoaşterea şi garantarea universală a dreptului de a se căsători şi de a întemeia o familie, pe baza unor importante considerente de natură culturală, istorică şi morală specific româneşti", a declarat Eugen Popescu, membru AUR, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, scopul iniţiativei este şi de a consacra în Constituţie dreptul de a utiliza numerar în orice tranzacţii, prin modificarea articolelor 45 şi 137 din legea fundamentală, având în vedere "caracterul esenţial al protejării libertăţii individuale în cadrul tranzacţiilor financiare". Eugen Popescu a spus că, în contextul evoluţiei digitale şi a tendinţei de reducere a utilizării numerarului, este "crucial" să fie protejată această modalitate de plată, pentru a asigura "accesul neîngrădit al persoanelor la bunuri şi servicii".

El a menţionat că dreptul de a plăti în numerar este "o componentă esenţială a libertăţii economice a cetăţenilor" şi trebuie garantat în Constituţie. "Introducerea dreptului de a plăti numerar în Constituţie ajută (...) la menţinerea unui echilibru între progresul tehnologic şi respectarea opţiunilor tradiţionale de plată. Este imperativ să fie asigurat că avansul către mijloacele de plată electronice nu încalcă drepturile cetăţenilor care doresc să utilizeze în continuare numerar", a susţinut Popescu. La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, membru al Comitetului de iniţiativă, a declarat că în Constituţie este prevăzut un principiu al libertăţii economice şi comerciale, iar România este în proporţie "covârşitoare", probabil peste 50%, "o ţară nebancarizată".

Pe acelaşi subiect

MozaiQ: Homofobia nu ține loc de program politic. Inițiatorii urmăresc instigarea la ură

14 organizații LGBT România condamnă tentativa AUR de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi îndeamnă partidele să nu gireze ura și discriminarea persoanelor LGBT. 

"După eșecul referendumului din 2018, unde doar 1 din 5 români a ales să se exprime în legătură cu modificarea articolului 48 din Constituţia României, un nou demers îşi propune să redefinească familia, la inițiativa unui grup de cetățeni - membri, afiliați sau simpatizanți AUR. Organizațiile semnatare condamnă această acțiune, semnalând încercarea de a-i dezbina pe români prin demonizarea persoanelor LGBTQI+, transformându-le în țapi ispășitori pentru toate problemele românilor. La fel de grav este și faptul că familiile monoparentale, extinse sau necăsătorite, numeroase în România, sunt portretizate în discursul inițiatorilor ca anomalii indezirabile și scoase, astfel, în afara societății.

Agenda Coaliției pentru Constituție reprezintă o sfidare nu doar la adresa persoanelor LGBTQI+ și a familiilor acestora, ci și o dovadă că inițiatorii ignoră nevoile românilor, în general. Problemele reale cu care se confruntă cetățenii țin de nivelul de trai din ce în ce mai scăzut, determinat de rata inflației și de scăderea dramatică a puterii de cumpărare. Guvernul a cheltuit deja 163,712 milioane de lei din banii contribuabililor pentru a organiza un referendum similar în 2018.

Doar 22% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne. Rezultatul slab a reprezentat un semnal clar privind importanța redusă pe care românii o acordă unei astfel de modificări constituționale (71% dintre români cred că recunoașterea în lege a familiilor de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor).

Repetarea referendumului ar aduce un prejudiciu serios bugetului național, care se confruntă oricum cu hibe reale când vine vorba de cheltuieli urgente. Solicităm partidelor politice să nu susțină inițiativa AUR de modificare a Constituției și să nu gireze ura și discriminarea persoanelor LGBTQI+.

Homofobia nu ține loc de program politic și cerem ca în campania electorală să fie adresate și dezbătute problemele substanțiale ale familiilor din România, nu restrângerea unor drepturi ale persoanelor LGBTQIA+. Inițiatorii urmăresc instigarea la ură în campania electorală, pentru a redirecționa nemulțumirile legitime din societate în susținerea la vot a AUR, un partid care vrea să ducă România în afara Uniunii Europene, și să construiască un stat oglindă Rusiei lui Putin" este mesajul publicat de MozaiQ, o organizație comunitară LGBT din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » AUR a lansat o inițiativă pentru a înlocui "soţi" cu "bărbat şi femeie" în Constituţie. 14 organizații solicită partidelor să nu aprobe ura și discriminarea persoanelor LGBT