Antena Meniu Search
x

Video Azilurile clandestine, închisori pentru bătrâni. La 3 zile de la ancheta Observator, inspectorii au găsit 5 nereguli la căminul în care o femeie a fost lăsată să agonize cu răni infectate

Viaţa în azilurile din România nu e deloc ca-n filme. O confirmă sutele de mesaje primite pe platforma Fii Observator, dar şi controalele autorităţilor după dezvăluirile noastre. Şi mai grav, mulţi plătesc peste 4.000 de lei lunar pentru a-şi duce bătrânii în cămine clandestine, care nu au vreo autorizaţie.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 26.06.2021, 19:40

Vezi și

Ororile descoperite de reporterii Observator într-un azil privat din sectorul 4 i-au scos pe Inspectorii Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în teren. Fiica unei bătrâne reclama faptul că mama ei a fost lăsată să zacă cu răni infectate, într-un pat murdar.

"Făcuse deja găuri în piele și în carne, avea găuri și mirosea îngrozitor. Urla din toate puterile încât a trebuit a trebuit apoi asistenta să îi facă și calmante. Dar atât de tare țipa că ne era frică și să o atingem, și să o spălăm", spune aparţinătorul femeii.

La trei zile după difuzarea anchetei, inspectorii tot au mai găsit cinci probleme la acest centru: bătrânii sunt ţinuţi în lenjerii murdare în camere supraaglomerate. Într-una din clădiri în loc să fie 27 de bătrâni internaţi erau 41. Căminul nu are destui angajaţi care să aibă grijă de oamenii bolnavi şi nici asistent social. Toate acestea trebuie rezolvate  într-o lună pentru ca azilul să nu fie închis.

Între timp, pe FII Observator, telespectatorii ne spun poveşti de groază din alte cămine.  O femeie care a vrut să se angajeze într un azil  din Braşov a văzut în cele câteva ore cât a rezistat în cămin că bătrânii mâncau pe scaun pentru că nu aveau masă, luau singuri medicamente expirate... şi erau lăsaţi să moară, singuri, fără o lumânare.  

Pe acelaşi subiect

Sute de cămine funcţionează ilegal în ţară. Cel mai grav e că multe nu au asistenţi sau medici şi sunt chemaţi ambulanţierii când se întâmplă ceva.

"Sunt transformate peste noapte diverse case. Închiriate şi transformate în azil. Pacientul este schimbat, mâncat şi cam atât. În cazul în care au o afecţiune, nu îi mai tratează. Până să sosească persoanele de la 112, ar trebui să se îngrijească asistenta medicală. Nu am văzut la niciun cămin privat unde am fost vreun medic", a declarat un ambulanţier sub protecţia anonimatului.

Telespectatorii ne au semnalat faptul că în zona Chitila, din Bucureşti, ar fi un astfel de centru clandestin. "Arăta ca un bloc, cu o curticică. Nici nu ai fi spus. Aici, la Săcele, din câte am înţeles, e o casă tip vilă. Aici scrie, Casa Daniel, dar ştiţi unde? La sonerie. În Braşov nu aveau", a declarat o asistentă.

Pentru ca un centru să funcţioneze legal e nevoie de timp şi multe avize. Prima dată se emite un certificat de acreditare. Apoi, administratorii au la dispoziţie 3 ani să infiinţeze căminul. Ulterior, primesc un certificat de licenţă provizorie. Două direcţii ale Ministerului Muncii analizează dosarele şi fac controale în teren. Ultimul pas este primirea unui certificat de licenţă valabil de cinci ani. Cei care vor să interneze bătrâni la azil trebuie să facă o minimă verificare.

"Trebuie să solicitaţi certificatele de acreditare şi cel de licenţiere, în primul rând. Apoi, trebuie să fiţi foarte atenţi la contractul pe care îl semnaţi. Fără licenţă nu are voie să funcţioneze niciun centru", a declarat Lăcrămioara Corcheş, director Agenţia Plăţi şi Inspecţie Socială.

Doar în 2019, inspectorii au găsit 200 de cămine de bătrâni care funcţionau ilegal.  

Vom prezenta şi alte poveşti cutremurătoare din aziluri în zilele următoare. Te invităm să Fii Observator şi să împărtăşeşti cu noi experienţele folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Azilurile clandestine, închisori pentru bătrâni. La 3 zile de la ancheta Observator, inspectorii au găsit 5 nereguli la căminul în care o femeie a fost lăsată să agonize cu răni infectate