Social

BACALAUREAT 2016. S-a declanşat război între elevi, profesori de liceu şi mediul academic. Romanul psihologic a aprins spiritele!

Publicat pe 06.07.2016 la 19:53 Actualizat pe 06.07.2016 la 19:55

BACALAUREAT 2016. Odată cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, examen susţinut luni, pe marginea romanului psihologic s-au declanşat discuţii aprinse, atât în lumea elevilor, a profesorilor de liceu, dar şi în mediul academic.

BACALAUREAT 2016. Odată cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română, examen susţinut luni, pe marginea romanului psihologic s-au declanşat discuţii aprinse, atât în lumea elevilor, a profesorilor de liceu, dar şi în mediul academic.

BACALAUREAT 2016. De luni, de la proba scrisă de Română a examenului de Bacalaureat 2016, Ministerul Educaţiei nu a fost în stare să clarifice întrebarea: “Ce romane psihologice se înscriu la categoria «etc» din programa şcolară pentru clasa a XI-a? De ce «Enigma Otiliei», spre exemplu, a fost luată în considerare ca roman psihologic la Bacalaureatul din ani anteriori, iar acum nu?”.

BACALAUREAT 2016. Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 3252/13.02.2006 arată în programa şcolară pentru clasa a XI-a, la capitolul “Perioada interbelică”, cele două texte de bază care vor fi studiate: un roman psihologic (“Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, “Concert din muzică de Bach” de Hortensia Papadat-Bengescu, “Adela” de Garabet Ibrăileanu, “Ioana” sau “Jocurile Daniei” de Anton Holban, “Rusoaica” de Gib Mihăescu etc) şi un roman al experienţei (“Nuntă în cer”, “Maitreyi” de Mircea Eliade, “Întâmplări din irealitatea imediată” de Max Blecher etc).

BACALAUREAT 2016. „Etc”-ul de la finalul enumerărilor lasă frâu liber consideraţiilor. Este de menţionat că pe baza acestei programe este constituită programa de la Bacalaureat. Dar nici profesorii sau literaţii nu se pun de acord care roman poate fi încadrat la categoria “psihologic”.

BACALAUREAT 2016. Criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, este de părere că terminologia folosită este confuză. “Orice roman este, în sens larg, psihologic. «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic; din moment ce toate romanele au personaje umane, toate sunt psihologice, în sens larg”, argumentează Manolescu.

BACALAUREAT 2016. Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, este tranşant: “Romanul psihologic interbelic înseamnă: Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban şi Camil Petrescu. În dezbaterea din critica literară în jurul lui Proust şi a noilor metode epice, George Călinescu a optat pentru modelul Balzac, iar tinerii scriitori au optat pentru Proust şi proza psihologică. «Ion» şi «Enigma Otiliei» nu intră în proza psihologică. Pot fi discutate doar în opoziţie cu ea”.

BACALAUREAT 2016. Cronicarul Marius Chivu se revoltă pentru noul scandal din educaţie: “Bâlba de la Bacalaureat este «meritul» Ministerul Educaţiei, nu e nici vina profesorilor, nici a copiilor. Este vina ministerului senil şi alienat, care n-a reuşit să facă o reformă serioasă şi care a avut 19 miniştri în 25 ani, câţiva dintre ei cercetaţi de DNA. Nici viitorul ministru nu va face nimic dacă nu va sta câţiva ani, cu o echipă foarte bună, care să facă reformă. Altfel, putem funcţiona şi fără ministru al Educaţiei. O cauză a problemelor pieţei culturale româneşti este inabilitatea Ministerului Educaţiei din ultimele două decenii de a-i educa pe tineri la ce sunt bune cărţile şi cititul, despre importanţa de a merge la teatru şi filme. Încadrarea greşită a unui roman este urmarea ridicolă şi firească a bramburelii din minister, iar singurele victime sunt elevii. Orice roman bun este un roman psihologic, iar un elev deştept poate demonstra că şi «Puiul» al lui Brătescu-Voineşti este proză psihologică. Mă tem că nimeni n-ar aprecia inteligenţa şi creativitatea elevului şi nu ar fi punctate în barem. Forma de evaluare a elevului nu stimulează gândirea critică şi originalitatea“.

BACALAUREAT 2016. Romanul “Enigma Otiliei” nu a fost încadrat şi nici nu a putut fi încadrat vreodată la roman psihologic. “În «Enigma Otiliei», într-adevăr, accentul cade pe tipologia personajului, dar autorul nu intră în psihologia personajului. Prin simplul refuz al omniscienţei, nu poate fi catalogat ca roman pshiohologic. Enigma îi este păstrată. Într-adevăr, în 2013, s-a acceptat ca acesta să fie încadrat şi la roman al experienţei, dar tot ca o concesie”, a explicat profesorul de Limba şi Literatura Română, Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Bucureşti.

sursa: adevarul.ro

În articolul

BACALAUREAT 2016. S-a declanşat război între elevi, profesori de liceu şi mediul academic. Romanul psihologic a aprins spiritele!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Celebrul Axinte, condamnat la închisoare. Prima reacţie a actoruluipe a1.ro
Divorț neașteptat în showbiz. După 16 ani de căsnicie, una din cele mai influente vedete și soțul ei se despart. Care e motivulpe a1.ro
Ce s-a întâmplat cu surorile-minune de la Hollywood și cum arată acum. Imagini cu gemenele Olsenpe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
Mihaela Borcea are o fiică vitregă superbă, despre care se știu puține lucruri! Cât de frumoasă este Beatricepe antenasport.ro
FOTO | Colegă cu Monica Columbeanu la prezentările de modă, viitoarea soție a lui Răzvan Burleanu este o o frumusețe răpitoare. Cei doi și-au amânat nunta din cauza pandemieipe antenasport.ro
X Factor | Sezonul 9pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Horoscop rune 26 octombrie - 1 noiembrie 2020, cu Mihai Voropchievici. Capricornii dau lovitura, Balanțele au parte de certuripe antena3.ro
Bebino, şeful Clanului Sportivilor din Bucureşti, rupe tăcerea despre noaptea în care a fost la un pas de moartepe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Social • la 19:59

O fetiţă infectată cu COVID-19, plimbată şase zile între spitale din trei oraşe diferite, pentru că nu avea loc

 • O fetiţă infectată cu COVID a fost plimbată timp de şase zile prin două spitale, între Arad şi Timişoara, ca să ajungă într-un final să fie internată la Oradea. Starea ei s-a agravat rapid, iar cum în Arad nu există secţie de ATI pentru copii, medicii au apelat la colegii din Timişoara. Aceştia au fost nevoiţi să o refuze: nu mai au nici un loc la Terapie Intensivă. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât fetiţa are şi o boală genetică.
Extern • la 19:58

Donald Trump a votat anticipat: ”Am votat pentru un tip pe nume Trump”

 • Donald Trump a purtat mască în secţia de vot, amenajată într-o bibliotecă din West Palm Beach, dar și-a dat-o jos când a vorbit cu presa.
 • Peste 55 de milioane de americani au votat deja în avans, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale, de frica Covid-19.
Social • la 19:33

O mamă de 32 de ani a fugit din spital cu bebelușul ei, după ce i s-a spus că sunt infectați cu Covid-19

 • Mama și bebelușul au fost diagnosticați cu Covid-19.
 • Polițiștii au adus-o înapoi în spital pe femeia de 32 de ani.
Social • la 18:45

Şofer de BMW încarcerat, după un accident cu o Skoda şi o autoutilitară

 • Mai multe persoane au necesitat îngrijiri medicale și au fost duse la spital
 • În accident au fost implicate două autoturisme și o autoutilitară
Social • la 17:55

Un tată primeşte 7.000 lei despăgubiri de la fosta soţie, care l-a făcut de râs în faţa copiilor

 • Bărbatul își acuză fosta soție, cu care are doi copii minori, că l-a denigrat în faţa celor mici, așa a dat-o în judecată.
 • În replică, femeia a spus că fostul vrea doar să se răzbune din cauza divorţului, pentru că ea a fost acuzată pe nedrept de adulter.
Eveniment • la 17:34

Ludovic Orban, despre restricționarea circulației pe timp de noapte în România: Avem în evaluare o astfel de decizie

 • Ludovic Orban a spus că așteaptă deocamdată să vadă efectele măsurilor deja implementate în localitățile cu transmitere comunitară accentuată a Covid-19.
 • Orban a spus că un eventual lockdown nu este luat în calcul în România.
Vezi toate știrile noi