Antena Meniu Search
x

Video Bani, mese la restaurant sau pavele oferite poliţiştilor de la Rutieră din Sibiu ca să nu dea amenzi. 13 agenţi au fost reținuți

Bani cash, mese la restaurant sau pavele. Asta le cereau poliţiştii de la Rutieră din Sibiu şoferilor indisciplinaţi, ca să nu le scrie amendă. 

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 20.05.2021, 14:01

Vezi și

Procurorii spun că s-ar fi întâmplat în nu mai puţin de 115 cazuri. Din 27 de agenţi de la  I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene doar doi nu sunt bănuiţi că primeau mită. Până acum, 17 polițiști au fost audiati, iar 13 au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

13 dintre agenţii de la Rutieră anchetaţi că au luat mită au petrecut noaptea după gratii. Astăzi vor ajunge în faţa judecătorilor cu propuneri de arestare pentru 30 de zile. Între timp, audierile continuă.

Poliţiştii nu au avut nimic de spus după ce au fost luaţi pe sus de procurori. În faţa şoferilor pe care îi prindeau că nu respectă legea, aveau însă textul pregătit. 

Ion Veştemean, prim procuror Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Amenda ar fi 1.200 de lei, câte pavaje mi-ai pune în suma asta?

Înainte să decidă ce sumă de bani sau bunuri să ceară, agenţii se documentau

Aflau cu ce se ocupă, ce firme sau afaceri au conducătorii auto traşi pe dreapta. O parte din bani mergeau ca sponsorizări către echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliţie Sibiu, acolo unde jucau şi câţiva dintre angajaţii de la Rutieră. O altă parte, ascunsă în actele maşinii, o puneau în propriul buzunar cu lumina stinsă, în autospecialele de poliţie. Dacă dădeau de un patron sau angajat la vreun restaurant, acceptau să mănânce gratis în loc să dea o amendă sau să ia permisul.

Ion Veştemean, prim procuror Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Ai un restaurant. Câte mese aş putea eu cu colegul meu să iau la tine la restaurant?

Ancheta a început în februarie 2019, atunci când, un şofer forţat să facă o aşa-zisă sponsorizare a făcut un denunţ

Doi ani şi 3 luni în care poliţiştii şi-au încălcat jurământul pentru sume cuprinse între 50 şi 500 de lei.

50 de lei pentru lucruri banale, o parcare în loc interzis sau acte neconforme până la 500 de lei, atunci când era vorba de încălcarea vitezei legale, trecerea pe culoarea roţie a semaforului şi implicit reţinerea permisului de conducere. 170 de infracţiuni. Au luat mită de peste 115 ori şi de 54 de ori au abuzat de funcţia lor. Şi acestea sunt doar cele probate de procurori. 

Teoretic, poliţiştii ar fi trebui să aibă bodycam-urile pe uniformă, care să probeze video modul ireproşabil în care îşi fac treaba.  Realitatea din teren pare să fie alta. Deşi aceste camere trebuiau să fie tocmai instrumentul care să-i oprească pe şoferi să ofere mită şi pe poliţişti să o accepte, agenţii le-au oprit după bunul plac.

După percheziţii, şefii instituţiei au dat asigurări că nu tolerează un astfel de comportament şi, în acelaşi timp, că există suficienţi poliţişti, în continuare în stradă după acţiunea de astăzi. Cei 25 de poliţiştii au fost duşi să dea cu subsemnatul în faţa superiorilor şi a procurorului. Şi 8 şoferi, care au dat mită, au fost duşi la audieri. Acum, agenţii riscă să schimbe, pentru ani buni, uniforma de poliţie cu cea de penitenciar.

Un studiu realizat de autorităţi arată că, în România, mai bine de jumătate din faptele de corupție din Poliție sunt comise de angajaţii serviciului rutier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Bani, mese la restaurant sau pavele oferite poliţiştilor de la Rutieră din Sibiu ca să nu dea amenzi. 13 agenţi au fost reținuți