Antena Meniu Search
x

Bebeluș mort la 2 zile de la naștere, la Alba Iulia. Mama, sedată, aștepta să fie operată: "O scăpăm și pe ea!"

Acuzații grave sunt lansate la adresa unui medic din Alba Iulia, care nu ar fi intervenit la timp în cazul unei gravide aflate în pragul nașterii, iar bebelușul acesteia a murit două zile mai târziu. Familia femeii acuză că medicul i-a făcut prea târziu operația de cezariană.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 17.08.2020, 15:18

Bebeluș mort la 2 zile de la naștere Vezi și
  • Medicul Țibea Cristian este acuzat de familia femeii că a întârziat operația de cezariană până când a fost prea târziu pentru a salva bebelușul.
  • Bebelușul, născut cu scor Apgar 2, a murit la Spitalul Județean din Oradea, două zile mai târziu.

Bebelușul a murit la Spitalul Județean din Oradea, unde a fost transferat, în stare gravă, cu elicopterul, imediat după naștere.

Cumnatul femeii spune că aceasta a ajuns în toiul nopții la spital, după ce i s-a rupt apa acasă. 

”A sunat la salvare și a ajuns între 1 și 2 noaptea la spital. Nu i-au făcut nimica până la ora 14. Au monitorizat-o. Păi, la o femeie de 42 de ani, la prima sarcină, aștepți 24 de ore ca să se dilate?”, întreabă cumnatul femeii. 

Cumnatul femeii îl acuză pe medicul Țibea Cristian, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului din Alba Iulia, că nu a vrut să o opereze până când nu a venit un alt coleg de-al său, medic, și i-a spus că ”o scăpăm și pe ea”, nu doar bebelușul. 

A așteptat cadouri, ceva? Nu știu. Noi nu am putut ajunge la el”, spune bărbatul. 

Despre o ceartă între medici vorbește și o apropiată a familiei, care a stat cu gravida până în ultima clipă. Ei i-ar fi spus tânăra mamă că i-a auzit pe medici cum se ceartă dacă să trimită sau nu copilul de urgență la Oradea, pentru a-i fi acordate îngrijiri speciale. 

”A fost cu ea, pe tot timpul monitorizării era ok, copilul în regulă. A ajuns la spital la 1 noaptea și cezariana i-a fost făcută la ora 14. Medicul care s-a ocupat de sarcină nu a mai venit pentru că nu l-a chemat. Nu a știut ce să facă. E primul copil și s-a pierdut. La ora 9 am sunat-o și mi-a spus că s-a pus pe plâns să îi facă cezariană, însă i-au spus că nu e nevoie, că e bine. Abia la 14 i-au făcut cezariana, când au văzut că micutul s-a născut aproape mort.  (...) Nu i-au făcut cezariană că poate naște normal. Ea, fiind sub anestezie, a auzit scandalul pe care l-a făcut medicul Cibian, că nu vrea să moară și mama. Că e destul că moare copilul. A fost o ceartă între medici după anestezie”, spune ea. 

Distrus de durere, soțul femeii spune că aceasta i-a zis la telefon că i-a auzit pe medici cum se ceartă și spun că, dacă nu îi face operația de cezariană, va muri și ea, nu doar copilul.

Copilul a avut la naștere scor Apgar 2 și a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, secția Neonatologie, cu elicopterul, pentru că la unitățile medicale din Sibiu sau Târgu Mureș nu erau locuri.

În apărarea sa, medicul Țibea Cristian spune că operația de cezariană s-a făcut la urgență, când copilul a început să dea semne de suferință fetală.

Potrivit acestuia, femeia însarcinată a venit cu membranele rupte, însă fără travaliu ori col dilatat, așa că s-a așteptat declanșarea nașterii. În tot acest timp, ea fost monitorizata pentru nastere normala, dar cand starea fatului s-a agravat, s-a intervenit prin cezariana, a spus medicul.

”Copilul a avut la naștere scor Apgar 2, ceea ce înseamnă că îi bătea inima, nu avea reflexe și avea saturația oxigenului scăzută. Cel mai probabil a fost vorba de un infarct placentar, însă doar examenul histopatologic va stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Astfel de evenimente se întâmplă”, mai spune medicul.

Întrebat de ce nu i-a fost făcută operația de cezariană de la sosirea la spital, medicul a răspuns: ”Nu aveam indicație medicală să o facem. Așa, la toată lumea care vine la spital, putem să facem cezariană când intră. La nivel internațional, conduita e de a scădea procentul de cezariene. Cu membranele rupte poate aștepta 72 de ore până la inducerea travaliului”. 

Acum, familia acuză medicul care a refuzat sa efectueze operatia și intenționează să îl dea în judecată pentru malpraxis.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Bebeluș mort la 2 zile de la naștere, la Alba Iulia. Mama, sedată, aștepta să fie operată: "O scăpăm și pe ea!"