Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Berea se scumpește de la 1 august. Ce explicații dau producătorii și comercianții

Una dintre cele mai consumate băuturi de sezon se scumpeşte. Din august, am putea plăti chiar şi cu 20% în plus pentru o halbă rece de bere. De vină ar fi majorarea accizelor la alcool, dar şi celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.07.2022 , 21:44

La terasa Obor din Capitală se vând zilnic mii de pahare cu bere. Adrian Rebenciuc, manager: "Dacă tot ai o bere rece şi o atmosferă plăcută, oamenii stau şi se mai rup de realitate. Şi pot să bea şi 10 beri. Doamne ajută. Să-i ţină instalaţia. E totuşi 5 lei paharul şi Oborul încă ţine la preţurile astea joase."

"Prea mult 5 lei, cât o avea paharul ăsta, nici nu ştiu cât are. Da, e mult."

Schimbi zona, creşte preţul. La un local cu pretenţii de pe Calea Victoriei, specializat în vânzarea de bere, un pahar poate ajunge şi la 40 de lei. 

Vezi și

"Este berea noastră blondă, este un Lager, bere făcută cu trei tipuri de malţ, trei tipuri de hamei." Laurenţiu Bănescu, administrator bar: "Preţurile berii artizanale pornesc de la  15-16 lei pe pahar şi pot merge, în funcţie de complexitatea şi nivelul de alcool, până la 30-40 de lei. Am fost şi noi nevoiţi să majorăm preţurile. Undeva la 15%."

Pe acelaşi subiect

De ce se scumpește berea?

Iar de la 1 august se vor face alte creşteri de preţuri. E data de la care intră în vigoare noile accize la alcool, prevăzute în ordonanţa votată deja de Guvern. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "Vedem o creştere de 5% în lei. Nici nu le vom simţi la achiziţie datorită inflaţiei care oricum duce la creşterea preţurilor aproape în ficare zi la raft."

Laurenţiu Bănescu, administrator bar: "Cu siguranţă, pentru producătorii de alcool se va reflecta în preţ. Pentru că nu vom putea susţine această majorare."

Adrian Rebenciuc, manager Terasa Obor: "Ne gândim că o să crească puţin, să se reflecte în preţul total de producţie, să fie doar o mică creştere."

Asociaţiile de bere spun că, din august, preţurile ar putea creşte cu 20%, în contextul accizelor majorate şi a inflaţiei galopante. Adică, pe un pahar de bere care acum costă 15 lei am putea da 18 lei. Iar de la 1 ianuarie 2023, aproape 19 lei, odată cu creşterea TVA la în Horeca. Conform INS, în ultimul an preţul berii s-a majorat cu 8%. 

"Nu mai bem. Bem mai puţin. Una pe zi, nu mai bem două. "

Creşterea accizelor ar trebui să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat. Numai că, după cum explică Gabriel Biriş, analist fiscal: "Evaziunea a rămas la cote foarte mari. Mai mult de jumătate din acciza la alcool nu se colectează." 

În primele 4 luni ale acestui an, piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi pregătite variante în caz de blackout?
Observator » Stiri sociale » Berea se scumpește de la 1 august. Ce explicații dau producătorii și comercianții