Antena Meniu Search
x

Biserica Evanghelică din Hălmeag, 800 de ani de istorie

Timp de 800 de ani, locuitorii dintr-o localitate braşoveană s-au rugat într-un lăcaş de cult ridicat numai din piatră şi pământ. Este prima biserică fortificată din Ţara Bârsei, care a rezistat până azi număratelor incendii şi atacuri ale bandiţilor.

de Redactia Observator

la 22.04.2019, 14:01

Vezi și

Timp de 800 de ani, locuitorii dintr-o localitate braşoveană s-au rugat într-un lăcaş de cult ridicat numai din piatră şi pământ. Este prima biserică fortificată din Ţara Bârsei, care a rezistat până azi număratelor incendii şi atacuri ale bandiţilor. Deşi focul a distrus părţi din lăcaş, zidurile au rezistat şi o dată cu ele baso-reliefurile unice. Dar şi cristelniţa cioplită dintr-un singur trunchi de copac.

Peste casele şi dealurile din Hălmeag veghează de mai bine de 800 de ani zidurile primei biserici fortificate din Ţara Bârsei. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în anul 1160. După 30 de ani, din pământ şi piatră, meşterii au ridicat o adevărată bijuterie arhitecturală.

Biserica Evanghelică din Hălmeag este a doua ca vechime din Transilvania. Timp de aproape 250 de ani locuitorii din Hălmeag au ascultat muzica regilioasă cântată la orga din altarul bisericii.

Prima orgă a fost construită în 1777, dar a fost distrusă în urma unui incendiu. Astfel că în 1916 unui meşter din Prejmer i-a revenit cinstea de a construi şi monta o nouă orgă.

Tot în Hălmeag şi-a găsit casa şi unul dintre cele 69 de busturi ale împărătesei Elisabeta a Austriei, Sissi cum este cunoscută.

În anul asasinării împărtesei, de-a lungul şi de-a latul imperiului Austro-ungar au fost comandate statui şi au fost înfiinţate parcuri, în amintirea acesteia.

Odată cu venirea comuniştilor, sculptura a fost dată jos de pe soclu şi ascunsă în altarul bisericii. Abia în 1990 statuia împărătesei a fost scoasă din biserică şi repusă pe soclu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Biserica Evanghelică din Hălmeag, 800 de ani de istorie