Antena Meniu Search
x

Preoţii solicită ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere

Cu trei săptămâni înainte de Paşte, preoţii cer ca bisericile să îşi deschidă porţile pentru enoriaşi în noaptea de Înviere. Arhiepiscopul Tomisului a transmis un mesaj tranşant în acest sens. Iar un preot din Alba i-a trimis o scrisoare secretarului de stat Raed Arafat.

De Redactia Observator la 02.04.2020, 23:51
Vezi și
  • Preoţii solicită ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere
  • O scrisoare deschisă a ajuns și la Raed Arafat

Cu trei săptămâni înainte de Paşte, preoţii cer ca bisericile să îşi deschidă porţile pentru enoriaşi în noaptea de Înviere. Arhiepiscopul Tomisului a transmis un mesaj tranşant în acest sens. Iar un preot din Alba i-a trimis o scrisoare secretarului de stat Raed Arafat.

Dacă în anii trecuţi bisericile erau pline de enoriaşi veniţi să ia lumina Sfântă, anul acesta, în noaptea de Înviere, lăcaşurile sfinte vor fi pustii. Pentru limitarea răspândirii coronavirusului, prin Ordonanţele Militare adoptate de autorităţi, slujbele în biserici se desfăşoară fără credincioşi. Decizia l-a nemulţumit pe Arhiepiscopul Tomisului. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Iată, numai bisericele sunt închise, celelalte instituții primesc câte unul la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere apropiindu-se cea mai mare sărbătoare.

ÎPS Teodosie doreşte deschiderea bisericilor pentru credincioşi. Este susţinut şi de un preot din Alba, care i-a trimis o scrisoare deschisă secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Părintele Andrei Roșca: Durerea mea e mare pentru că spitalul dumneavoastră funcționează, dar al meu nu. Dumneavoastră puteţi fi medic, dar eu trebuie să lucrez în izolare. Pacienţii mei îmi aşteaptă tratamentul, dar spitalul e închis.

Cei mai mulţi enoriaşi nu vor însă să rişte, aşa că vor sta acasă în noaptea de Înviere. 

"În caz că bisericile vor fi deschise în noaptea de Înviere, veți merge să luați lumină? Nu cred".

"Am lumânare de anul trecut și o aprind și credinta e și dacă stăm acasă".

"Ce veți face de Înviere dacă nu se vor ține slujbe? Ce să fac? Ce face toată lumea. Stai acasă, te uiți la televizor, dacă vrei, neapărat, urmărești slujba și aprinzi o lumânare".

Aceasta este şi recomandarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Francisc Doboş, preot romano-catolic, purtătorul de cuvânt al Arihepiscopiei Romano-Catolice: Am pus la dispoziția credincioșilor fiecare să aprindă acasă o lumânare și să o pună la geam. Participarea online la celebrări nu e un ideal, dar asta este, ne face să ieșim dintr-o dimensiune superstițioasă a credinței pe care puteam să o trăim când făceam gesturi automate de religiozitate. 

Şi alte ţări au impus restricţii pentru noaptea de Înviere. În Grecia, de exemplu, bisericele vor fi închise. Autoritățile israeliene vor permite ca ceremoniile de Paşte să se desfăşoare în Ierusalim, dar cu restricţiile puse în aplicare pentru combaterea pandemiei de coronavirus. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Preoţii solicită ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere