Observator Special: Blestemul uraniului din satul bacauan Slobozia Noua
In Slobozia Noua, se inregistreaza cel mai mare numar de copii nascuti cu afectiuni psihice sau fizice.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pana-n anii '60, Slobozia Noua era un sat ca oricare altul. Nimic nu perturba linistea de aici. Poate doar nationalizarea, dar asta trecuse de aproape doua decenii. Totul s-a dus pe apa sambetei in momentul in care, de la Bucuresti, masini militare au adus zeci de soldati, tot felul de specialisti, plus o gramada de ingineri geologi. In Dealul Beciului, la umbra caruia se ridicase satul, era ceva. Ceva ascuns in pamant, ceva de mare pret.
Imediat dupa ce specialistii adusi sa prospecteze zona ar fi dat de minereu, oficialii i-au anuntat pe oameni ca localitatea ar urma sa fie stramutata.
Singura concluzie pe care au putut sa o traga oamenii a fost ca sub deal s-ar afla, intr-adevar, un zacamant de uraniu. N-au apucat sa afle niciodata. La scurt timp, din lipsa de fonduri pare-se, lucrarile au fost sistate. Si de atunci, se tot aud vorbe cum ca autoritatile ar veni din nou sa sape in Dealul Beciului. De fiecare data raman doar vorbe. Oamenii sunt convinsi ca acolo e ceva.
Daca satul lor e bogat in metalul radioactiv, ar insemna o exploatare miniera, iar asta s-ar traduce, mai departe, in locuri de munca.
Exista si un revers al medaliei. In localitate, exista foarte multi copii cu autism sau cu sindromul Down.
Oamenii nu au o explicatie. Nici autoritatile, dar au convingerea ca bolile tot mai crunte de care sufera cei mici nu au nicio legatura cu uraniul de sub deal.
“Nu exista niciun caz de boala prin iradiere. O persoana care ar fi expusa prin contaminare la radioactivitate crescuta, interna sau externa, ar putea avea simptome ca anemie severa sau sangerari gastrice”, spune purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Bacau, Anda Dumitrescu.
Si totusi, de ce tocmai acolo sunt atat de multi copii cu probleme? Autoritatile nu stiu sau nu spun. Pana in final, e acelasi lucru. Localnicii sunt, insa, mult mai interesati de uraniul care i-ar scoate din saracie. Asta ca sa nu ne mai gandim la sumele uriase care ar intra in bugetul de stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰