Antena Meniu Search
x

Brasov: Prima instalatie robotizata de muls vaci

La o ferma din Brasov de mulsul vacilor se ocupa robotii. Este doar un aparat ultraperformant adus din Olanda. Pentru noi, o noutate. Pentru altii, o obisnuinta. Cert este ca animalele par foarte multumite de achizitie

Vezi și

Robotii de muls au costat aproximativ 250.000 de euro. Investitia insa poate fi cotizata in trei ani spune proprietarul fermei. De ce? Pentru ca numarul angajatilor a scazut iar productia de lapte a crescut cu peste 15 la suta.

Daca inainte de automatizare, ferma avea 12 angajati, acum au mai ramas doar opt. Afacerea a inceput in urma cu patru ani. Cu 23 de vaci. Acum sunt 400. Iar 130 dintre ele sunt mulse zilnic de roboti. Operatiunea nu dureaza mai mult de patru-cinci minute de fiecare. La sfarsitul zilei, se aduna nu mai putin de 4.000 de litri de lapte. “Este o tehnologie noua pentru romani. Avantajul este, in primul rand, ca acesti roboti nu obosesc, ei mulg 24 de ore din 24”, a explicat Zoltan Haller, proprietarul fermei.

Dar minunile se tin lant. Robotul trimite si SMS-uri importante. Anunta, de exemplu, fermierul si medicul veterinar care este momentul optim pentru inseminare. Astfel incat si productia de animale sa creasca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Brasov: Prima instalatie robotizata de muls vaci