Antena Meniu Search
x

Video Broderii unice cusute într-o localitate din Gorj, pe podiumurile lumii. Gheorghe Ciuncanu, meșter popular: ”Așa mă vindec”

Broderii unice cusute într-o mică localitate din Gorj au ajuns pe marile podiumuri ale lumii. Tradiţia e păstrată de zeci de ani de un meşter popular, care a transmis şi următoarei generaţii dragostea pentru frumos.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.01.2021, 21:47

Vezi și
  • La 72 de ani, Gheorghe Ciuncanu încă lucrează la mașina de cusut, veche de mai bine de 150 de ani.

La 72 de ani, Gheorghe Ciuncanu încă lucrează la mașina de cusut, veche de mai bine de 150 de ani. Bunicii l-au învăţat să brodeze, de pe când avea 14 ani. Nu coase după model, ci după cum simte.

De zeci de ani, mii de cămăși tradiționale, paltoane ori veste i-au trecut prin mâini.

Gheorghe Ciuncanu coase după cum simte

Gheorghe Ciuncanu, meșter popular: ”Ăsta e un model pe care mi l-a copiat Dior-ul acum vreo cinci ani. E modelul Regina Maria, pe care nu-l face oricine cum le facem noi”.

Hainele unice pe care le brodează au atras şi atenția marilor designeri. L-au căutat acasă, în Tismana și l-au convins să creeze broderii cu care se defilează acum și pe marile podiumuri din America.

Gheorghe Ciuncanu, meșter popular: ”Cum zicea prietenul meu, Dorin Negrău, mare designer: Nea Ciuncane, cum lucrezi dumneata, că nu desenezi nimic? Ai un soft aici și a rămas și el așa când a văzut ce fac. Acum colaborăm și lucrăm. El duce mult în Statele Unite”

”Pentru mine e medicament, aici mă vindec!”

Artistul mărturisește că nici n-ar putea sta departe de mașina de cusut.

Gheorghe Ciuncanu, meșter popular: ”Pentru mine, e un medicament lucrul ăsta. Acolo mă vindec de orice. Uit de necazuri și îmi place. Creez. Toate modelele sunt create de mine”.

Iar tradiţia merge mai departe. Fiul și soţia lui au accesat fonduri europene și au deschis un atelier unde reînvie modele vechi, dar creionează şi unele noi.

Prețul unei cămăși tradiționale pornește, în funcție de complexitatea modelului, de la 500 de lei. Cum pandemia nu i-a mai permis să-și prezinte munca la târgurile de specialitate, acum a învățat să se promoveze pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Broderii unice cusute într-o localitate din Gorj, pe podiumurile lumii. Gheorghe Ciuncanu, meșter popular: ”Așa mă vindec”