Antena Meniu Search
x

Bucureştenii, alertaţi cu întârziere de sistemul Ro-Alert în legătură cu furtuna de duminică

Străzi inundate, zeci de copaci doborâţi de vijelie şi o avertizare venită mult prea târziu. Este bilanţul furtunii de cod portocaliu care s-a dezlănţuit aseară cu putere în Capitală. Abia după ce ploaia s-a oprit, au început să curgă şi mesajele RoAlert.

De Redactia Observator la 26.08.2019, 21:33
Vezi și

Străzi inundate, zeci de copaci doborâţi de vijelie şi o avertizare venită mult prea târziu. Este bilanţul furtunii de cod portocaliu care s-a dezlănţuit aseară cu putere în Capitală. Abia după ce ploaia s-a oprit, au început să curgă şi mesajele RoAlert, prin care bucureştenii au fost avertizaţi să se adăpostească. Alţii, n-au fost alertaţi deloc. Totul după ce, cu doar o lună în urmă, autorităţile trimiteau o avalanşă de mesaje de testare a sistemului.

Aşa arată Aeroportul Otopeni la aproximativ 20 de minute după ce s-a oprit ploaia. Bucăţi mari desprinse din tavan s-au prăbuşit în câteva secunde, la terminalul Sosiri. 

Pe pistă, vântul puternic a smuls două scări de îmbarcare şi le-a aruncat în două avioane. 

După câteva minute, urgia a ajuns în Capitală. Pe marile bulevarde, rafalele puternice au rupt 25 de copaci. Mulţi dintre ei, smulşi din rădăcină. Şase maşini au fost distruse de arborii prăbuşiţi. 

În ciuda codului portocaliu, atenţionarea prin sistemul Ro-Alert a întârziat să apară. Sau, în unele cazuri, nu a venit deloc. Pe internet, oamenii au postat imagini cu mesajele primite tardiv, menite să-i salveze.

Unele au venit chiar şi la un sfert de oră după ce a expirat codul portocaliu. 

Cu doar o lună înainte, sistemul RoAlert a testat zile în şir nervii românilor. Acum avertizarea a venit după zeci de minute de la formarea unui nor extrem de periculos în nordul Capitalei. 

Până ca bucureştenii să fie alertaţi, formaţiunea dezvoltată până la peste 10.000 de metri altitudine a străbătut Capitala până în sud. Pe alocuri a adus şi grindină de mici dimensiuni.

Bogdan Toma, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov: ISU a transmis prin Ro Alert mesajul de avertizare a populaţiei. Din câte mi-au comunicat colegii, a fost transmis la câteva minute după ce a intrat în vigoare avertizarea primită de la ANM

În schimb, sistemul a funcţionat perfect aseară chiar în timpul unei piese de teatru. Spectatorii au primit mesajele de avertizare, care pot fi auzite şi când telefoanele sunt închise sau setate pe modul silenţios. 

Ion Caramitru, preşedinte UNITER: Alerta de pericol este pentru orice situație, oriunde te-ai afla. Și în somn și în spectacol și în avion. Mai importantă este viața unui om decât un spectacol

Mesajele Ro-Alert nu pot fi primite când telefonul este setat pe modul avion - iar asta v-ar putea pune viaţa în pericol, în cazul unui dezastru. Setarea este recomandată doar în timpul zborului. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Bucureştenii, alertaţi cu întârziere de sistemul Ro-Alert în legătură cu furtuna de duminică