Antena Meniu Search
x

Bunică din Mureş, declarată Tezaur Uman Viu, alături de alţi zeci de români care duc tradiţii mai departe

Are 80 de ani şi toată viaţa şi-a dedicat-o tradiţiei. O bunică dintr-un sat din Mureş a fost declarată Tezaur Uman Viu, alături de zeci de alţi români care duc obiceiurile mai departe.

de Redactia Observator

la 07.03.2019, 00:36

Vezi și

Are 80 de ani şi toată viaţa şi-a dedicat-o tradiţiei. O bunică dintr-un sat din Mureş a fost declarată Tezaur Uman Viu, alături de zeci de alţi români care duc obiceiurile mai departe. Meşter popular şi rapsod, Rafila Moldovan şi-a transformat casa părintească în muzeu, unde a adunat obiecte vechi de secole. Adevărate comori, pe cale de dispariţie în România.

În satul Idicel-Pădure, la poalele munţilor Gurghiu, o casă veche cu ziduri albe e loc de popas pentru o întoarcere la tradiţie. E casa Rafilei Moldovan, o bunică de 80 de ani, care a intrat de curând în lista meşterilor şi rapsozilor decoraţi de Ministerul Culturii cu distincţia onorifică "Tezaur Uman Viu" 

Gospodăria ei, cu oale de pâmânt agăţate în copaci, adună o colecţie impresionantă de costume populare lucrate de mână, unele vechi de un secol.

Costumele au scăpat neatinse de perioada grea a războiului, după ce mama Rafilei Moldovan a îngropat lada de zestre a fetelor ei în mijlocul casei. 

RAFILA MOLDOVAN: Mare groapă a trebuit să facă, arunc a pământ pe geam afară. A băgat sumane, cămeşi, catrinţe, tot ce a fost mai de preţ a băgat acolo, pânză. 

În casă găseşti şi alte obiecte vechi, care au trecut miraculos proba timpului. 

Rafila Moldovan a deschis în propria curte un muzeu etnografic şi toată viaţa şi-a dedicat-o păstrării obiceiurilor. Ţese din copilărie şi brodează. Iar când nu lucrează, scrie poezii şi cântă. 

Iarna, bunica îşi  îmbogăteşte colecţia de costume pe care primăvara fetele le îmbracă la horele satului. În România sunt peste 40 de păstrători de tradiţie care au primit distincţia "Tezaur Uman Viu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Bunică din Mureş, declarată Tezaur Uman Viu, alături de alţi zeci de români care duc tradiţii mai departe