Antena Meniu Search
x

Nouă cadre medicale de la Institutul Regional de Oncologie Iași, infectate cu noul coronavirus (Video)

Nouă cadre medicale (opt asistenți și un rezident) de la Institutul Regional de Oncologie au fost descoperite ca fiind infectate cu noul coronavirus.

de Redactia Observator

la 13.06.2020, 13:36

Un asistent medical a fost primul care a prezentat simptome de infectare cu noul coronavirus
La Institutul de Oncologie Iași s-au început acțiuni specifice de dezinfectare - Facebook Institutul Regional de Oncologie Iași
  • Un asistent medical a fost primul care s-a infectat cu noul coronavirus.
  • 286 de teste au fost efectuate pe angajații Institutului.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: În primă fază, un asistent medical care își desfășoară activitatea în incinta Blocului Operator din Institut a fost descoperit ca fiind infectat cu noul coronavirus. Din acest motiv s-a decis demararea imediată a unei anchete epidemiologice pentru stabilirea tuturor contacţilor direcţi şi pentru testarea personalului medical din cadrul acestei secţii. Au fost efectuate 286 de recoltări de la personalul medical din cadrul institutului. Rezultatele de laborator au evidențiat faptul că au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus încă opt cadre medicale, șase asistenți medicali de la blocul operator, un asistent medical de la sterilizare și un medic rezident care completa fișe la spitalizarea de zi, în total fiind nouă persoane depistate cu COVID-19. Asistentul medical depistat inițial cu coronavirus a revenit la locul de muncă pe data de 9 iunie 2020, după ce a beneficiat de patru zile libere. La efectuarea triajului epidemiologic,  s-a constatat că persoana prezenta ușoare simptome, fapt pentru care a fost testată pentru noul coronavirus. În urma confirmării pozitive, activitatea în blocul operator a fost întreruptă și a fost reluată astăzi, pe data de 13.06.2020. Reprezentanții instituției au decis ca, în aceste zile, să se efectueze operațiuni de igienizare și dezinfecții specifice. Testările pentru COVID-19 continuă în această perioadă, la Institutul Regional de Oncologie Iași. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie Iași: Marţi, după zilele libere de Rusalii, s-a prezentat la serviciu o asistentă de la blocul operator care avea o stare generală mai proastă, dar care nu avea simptome de COVID-19. La triajul epidemiologic pe care îl facem personalului ea a spus că nu se simte bine, aşa că am trimis-o acasă. Miercuri am chemat-o la testare şi a fost confirmată pozitiv. S-a făcut ancheta epidemiologică în spital, s-au stabilit contacţii direcţi ai asistentei şi am testat 50 de persoane. Ieri am mai testat 236. Deci în total 286 de persoane. Am depistat nouă persoane, opt asistente medicale şi un medic rezident. În afară de medicul rezident, ceilalţi opt sunt din blocul operator şi sterilizare. Nu ar trebui să fie un risc pentru restul spitalului pentru că ei au un circuit separat de intrare în spital, şi cei de la sterilizare, şi cei de la blocul operator, au vestiar separat. Ei intră în blocul operator şi nu mai ies de acolo decât atunci când li se termină programul. Toţi sunt asimptomatici. Probabil că contaminarea s-a făcut între intervenţiile chirurgicale, când după câteva ore de stat în sala de operaţii cu tot echipamentul merg într-o încăpere unde mănâncă sau beau un pahar cu apă. Probabil că acolo a avut loc contaminarea. Continuăm cu testarea personalului medical. Ieri s-a închis blocul operator, s-a făcut curăţenie, dezinfecţie, şi astăzi s-a reluat activitatea chirurgicală. Nici prima asistentă medicală depistată nu ştim dacă cea care a transmis, nici ceilalţi nu au cunoştinţă dacă au luat contact cu o persoană posibil infectată. Toate sunt persoane asimptomatice. Trei dintre ele circulă cu mijloace de transport în comun, iar una face naveta de la Paşcani cu trenul sau cu microbuzul. În spital se poartă echipament. Singurul loc unde s-ar fi putut infecta este în camera de relaxare, unde probabil între ele fiind au lăsat masca jos şi atunci s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Noi continuăm ancheta în spital, nu neapărat ancheta dar testăm personalul medical pentru că el este cel care circulă prin spital şi este cel care poate răspândi virusul. Pacienţii ies din salon doar cu mască şi merg însoţiţi doar de personalul medical. Cred că este prioritar să testăm personalul medical şi după aceea pacienţii.  Personalul medical nu este de pe aceeaşi tură. Noi facem dezinfecţie în blocul operator, punem nebulizator şi lămpi cu ultraviolete în sălile de operaţii dar în încăperea unde ele stau între intervenţiile chirurgicale, unde îşi completează consumurile de materiale, îşi fac hârtiile specifice pentru o intervenţie chirurgicală şi îşi notează consumurile, acolo probabil că nu s-a făcut în fiecare zi şi schimbându-se tura probabil că acolo a fost locul de transmitere a infecţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Nouă cadre medicale de la Institutul Regional de Oncologie Iași, infectate cu noul coronavirus (Video)