Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox august 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În august 2024, a VIII-a lună a anului, avem trei sărbători religioase cu cruce roşie, sărbători extrem de importante pentru creştinii ortodocşi.

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 15:41

Prăznuim Adormirea Maicii Domnului în august 2024
Prăznuim Adormirea Maicii Domnului în august 2024 - Profimedia
  • Avem trei sărbători cu cruce roşie în august 2024.

În luna august 2024 deja soarele începe să-şi piardă din intensitate, iar spre sfârşitul lunii ajungem să avem doar ceva mai mult de 13 ore cu soare pe cer.

Pe de altă parte, luna august 2024 este extrem de importantă din punct de vedere religios şi spunem asta pentru că avem trei sărbători religioase cu cruce roşie, respectiv Schimbarea la Faţă a Domnului, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului în august 2024

Luna august 2024 începe, practic, din punct de vedere religios cu ceea ce se cheamă Schimbarea la Faţă a Domnului. În 2024, Schimbarea la Faţă a Domnului se prăznuieşte marţi, 6 august 2024.

Pe acelaşi subiect

Schimbarea la Faţă a Domnului reprezintă, conform crestinortodox.ro, momentul în care Mântuitorul i-a luat pe Petru, Iacov şi Ioan pe muntele Taborului şi, când Petru vorbea, Mântuitorul s-a schimbat la faţă înaintea lor şi "un nor luminos i-a umbrit pe ei şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultaţi-L". Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte".

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului s-a produs cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului.

Când prăznuim Adormirea Maicii Domnului în august 2024

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită joi, 15 august 2024. Adormirea Maicii Domnului este cunoscută şi drept Sfânta Maria Mare, reprezentând, practic, trecerea Maicii Domnului la cele cereşti.

Sursa amintită precizează că "după ce Fecioara Maria şi-a cerut iertăciune de la toţi, şi-a dat duhul. Domnul Însuşi S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor şi auzul surzilor s-au deschis, ologii şi bolnavii s-au vindecat".

Este evident că există numeroase tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului.

Când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul în august 2024

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare cu cruce roşie din august 2024. Este considerată şi ultima mare sărbătoare din calendarul bisericesc pentru că se consideră că din 1 septembrie începe un nou an.

De Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul se recomandă creştinilor să ţină post pentru a nu se asemăna cu Irod, cel care, din cauza ospăţului fără măsură, a oferit Salomeei, drept răsplată, capul Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că, la momentul respectiv, Sfântul Ioan Botezătorul era întemniţat tocmai pentru că avusese curajul de a-i atrage atenţia lui Irod în legătură cu traiul lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox august 2024, principalele sărbători religioase ale lunii