Antena Meniu Search
x

Când s-ar putea închide Transfăgărăşanul în 2023. Mai sunt câteva săptămâni în care românii pot merge pe cea mai spectaculoasă şosea

Una dintre cele mai importante atracţii pe care România le oferă turiştilor este posibilitatea de a circula cu maşina pe Transfăgărăşan, zonă considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 15:56

Românii pot circula integral pe Transfăgărăşan doar aproximativ 4-5 luni pe an
Românii pot circula integral pe Transfăgărăşan doar aproximativ 4-5 luni pe an - Profimedia
  • Pe Transfăgărăşan se poate circula integral doar aproximativ 4-5 luni pe an.

Transfăgărăşanul este porţia de drum care traversează, pe axa nord-sud, Munţii Făgăraş, având o lungime de aproximativ 151 de kilometri. Se consideră că Transfăgărăşanul începe din comuna Bascov, judeţul Argeş, şi se termină în apropierea comunei Cârţişoara, din judeţul Sibiu.

Vorbim despre un drum care traversează Munţii Făgăraş, cei mai înalţi munţi din România, şi care a fost construit în perioada 1970-1974, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al Republicii Socialiste România.

Când s-ar putea închide Transfăgărăşanul în 2023

Închiderea şi deschiderea Transfăgărăşanului se stabileşte, în general, în funcţie de prognoza meteo şi de eventuala apariţie a unor fenomene meteo care ar putea pune în pericol viaţa celor care traversează această şosea, cum ar fi vânt puternic, inundaţii, ninsori abundente sau eventuale căderi de stânci ori copaci de pe versanţi.

Pe acelaşi subiect

Conform specialiştilor, este de aşteptat ca anul acesta să se poată circula pe Transfăgărăşan până undeva la mijlocul lunii noiembrie, ceea ce înseamnă că românii, dar şi turiştii străini s-ar mai putea bucura de acest drum doar pentru câteva săptămâni.

De ce nu se poate circula pe Transfăgărăşan iarna

Nu se poate circula pe Transfăgărăşan iarna din cauza pericolului pe care îl reprezintă anumite fenomene meteo, precum vântul puternic, inundaţiile, ninsorile abundente sau eventualele căderi de stânci ori copaci de pe versanţi. În funcţie de altitudinea atinsă, putem vorbi despre anumite zone din drum care să rămână închise chiar şi pentru o perioadă de opt luni.

Autorităţile caută ca eventualele maşini care traversează Transfăgărăşanul să nu fie lovite de intemperii sau să nu rămână blocate, fără provizii şi fără posibilitate de a se interveni rapid pentru remedierea situaţiei.

Când s-ar putea redeschide Transfăgărăşanul în 2024

Redeschiderea Transfăgărăşanului se face, în principiu, tot în funcţie de prognoza meteo. De cele mai multe ori, circulaţia se redeschide pe bucăţi pe Transfăgărăşan, urmând ca drumul să fie redat în totalitate circulaţiei abia undeva în luna iunie.

Iar specialiştii consideră că anul 2024 nu va fi diferit de anii precedenţi, ceea ce înseamnă că am putea circula integral pe Transfăgărăşan abia din luna iunie a anului viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Când s-ar putea închide Transfăgărăşanul în 2023. Mai sunt câteva săptămâni în care românii pot merge pe cea mai spectaculoasă şosea